Tjekkiet og Slovakiet minder Warszawa pagtens invasion i Tjekkoslovakiet

Foran Tjekkiets Radio i Prag, den 21.august 1968

Tjekkiet/Slovakiet: Tjekkiet og Slovakiet minder i dag 49-årsdagen for Warszawa pagtens invasion i det daværende Tjekkoslovakiet. Invasionen satte punktum bag Det Tjekkoslovakiske Kommunistpartis forsøg på at reformere landets daværende socialistiske samfundsordning og kastede Tjekkoslovakiet i stabiliseringsprocess, som reelt først blev afsluttet med politiske omvæltninger i 1989.

Den 21. august 1968 kort inden midnat invaderede soldater fra Sovjetunionen, Bulgarien, Ungarn, Polen og DDR det daværende Tjekkoslovakiet. Invasionen var af Warszawa pagten betegnet som ”international hjælp” på grund af en kontrarevolution i Tjekkoslovakiet.

Ifølge tjekkiske historiske kilder ankom der løbet af natten omkring 100.000 soldater, 2.300 kampvogne og 700 fly. Disse blev i de efterfølgende dage udvidet til 750.000 soldater og 6.000 kampvogne. Allerede på invasionens første dag mistede 58 tjekkoslovakker livet, antallet steg i løbet af august til 108 mennesker.

Invasionen knuste Det Tjekkoslovakiske Partis under ledelse af Alexander Dubceks forsøg på at skabe såkaldt ”socialisme med menneskeligt ansigt”.

Tjekkoslovakiets reformleder, Alexander Dubcek Foto: arkive.org

Sovjetunionens invasion skabte internationale protester. Rumæniens under Nicolae Ceausescu afviste at deltage ved invasionen, mens Albanien trådte ud af Warszawa pagten i protest. Alle vesteuropæiske lande, herunder også kommunistpartierne i Italien, Frankrig og Finland, ikke det danske DKP, protesterede imod invasionen.

Dagen i dag, bliver i lighed med alle andre år, markeret i tjekkiske medier. Heriblandt i Tjekkiets tv og radio, som ved agens anledning har offentliggjort, hvad der skete i timerne op til og efter invasionen. Her er de vigtigste punkter:

20.8.

Kl. 20:00 – USA`s præsident Lyndon Johnson modtager Sovjetunionens amerikanske ambassadør Anatolij Dobrynin. Ambassadøren informerer præsidenten om kommende invasion i Tjekkoslovakiet.

Kl. 20:30 – Et sovjetisk militært fly lander i Ruzyne lufthavn

Kl. 23:00 – Sovjetunionen, Polen, DDR, Bulgarien og Polens kampvogne krydser den tjekkoslovakiske grænse

Kl. 23:30 – Sovjetunionens ambassadør i Tjekkoslovakiet meddeler officielt landets præsident Ludvik Svoboda, at Warszawa pagtens militær har besat Tjekkoslovakiet

Kl. 23:40 – Krisemøde i Det Tjekkoslovakiske Kommunistparti

 

21.8.

Kl. 1.30- Kommunistpartiet vedtager en resolution og teksten af en meddelelse til det tjekkoslovakiske folk, heriblandt at invasionen er imod Kommunistpartiets vilje

Kl. 3.30 – Sovjetiske specialestyrker arresterer regeringsformand Oldrich Cernik samt andre medlemmer af den tjekkoslovakiske regering

Kl. 5:00 – Alexander Dubcek m.fl. bliver arresteret af sovjetiske soldater

Kl. 7:30 – Første kampe bryder ud ved den tjekkoslovakiske radios bygning

Kl. 8:30 – Sovjetiske soldater tager Tjekkoslovakiets radio under kontrol

Share This