Tjekkiet nr. 36 i ”Doing Business Survey”

Skoda Transportation i den tjekkiske by Pilsen fremstiller transportmidler og eksporterer sine produkter til en lang række af lande  Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Skoda Transportation i den tjekkiske by Pilsen fremstiller transportmidler og eksporterer sine produkter til en lang række af lande Foto: Aktron / Wikimedia Commons

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Verdensbanken er kommet med sin årlige rangordning af lande målt efter graden af forhindringer for at drive virksomhed i forskellige lande i verden, den årlige ”Doing Business Survey”.Der er ikke de helt store overraskelser, for så vidt som lande som Singapore, New Zealand og Danmark er i top, men for Tjekkiet er der grund til bekymring, for landet er faldet ned ad rangstigen, fra en 33. plads til en 36. plads.

I den forbindelse skal bemærkes, at lande som Tjekkiet helst ikke vil sammenlignes med, Rumænien og Bulgarien, er på henholdsvis 37. og 38. pladsen, altså lige efter.

Særlig lavt rangerer Tjekkiet, når det gælder betaling af skatter, byggetilladelser og oprettelse af virksomheder. Bedre når det gælder registrering af ejendom samt rettigheder for ”minority share holders”.

Ministeren for Industri, Jan Mladek, siger at han overordnet ikke er tilfreds med resultatet af undersøgelsen.

Der har dog været en del debat om den metodologi, som Verdensbanken anvender, og fra tjekkisk side anføres da også, at Tjekkiet i en tilsvarende undersøgelse gennemført af det schweiziske management institut, IMD rangerer lige med de andre Visegrad-lande, Polen, Slovakiet og Ungarn.

Share This