Tidligere polsk premierminister trækker sig som partiformand

Polens tidligere premierminister Ewa Kopacz Foto: Platforma Obywatelska RP

Polens tidligere premierminister Ewa Kopacz Foto: Platforma Obywatelska RP

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Den nu tidligere polske ministerpræsident, Ewa Kopacz, har taget konsekvensen af Borgerplatformens valgnederlag og valgt at trække sig også fra formandsposten i sit parti.Dermed følger hun lederne for henholdsvis Bondepartiet PSL og Forenet Venstre.

Beslutningen blev offentliggjort efter et lukket møde i Borgerplatformens landsråd for et par dage siden. Spørgsmålet er, hvem der skal efterfølge Kopacz.

Favorit lige nu er Kopacz’ modstander i Borgerplatformens ledelse Grzegorz Schetyna, der var udenrigsminister i den afgåede regering. Han er imidlertid en kontroversiel person og i flere år noget af en intrige/fraktionsmager i partiet.

Tomasz Siemoniak, der var forsvarsminister i den afgåede regering og politisk nært knyttet til tidligere ministerpræsident Donald Tusk (i dag EU-præsident) kan blive hans modstander. Han har før sagt, at han agter at stille op, dersom Schetyna gør det.

Valg af Schetyna vil gøre det vanskeligt for Tusk at gøre come-back i polsk politik. Under alle omstændigheder fremstår Borgerplatformen lige nu som et splittet parti.

Alle, også folk fra Schetyna’s lejr maner til sammenhold, men sårene bliver ikke lette at hele. Samtidig er Borgerplatformen hårdt presset i parlamentet af det ny liberale parti, Moderne Polen, der står for en mere klar liberal økonomisk politik.

Valget af Borgerplatformens nye leder finder sted i de kommende uger. Kandidater skal melde sig senest den 30. november.

Share This