Tatarleder måske persona non grata på Krim-opdateret 20:21

Mustafa Vrkhovna Rada

Mustafa Jemilev foran det ukrainske parlament i Kijev. Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Krimtatarernes åndelige leder og medlem af det ukrainske parlament, Mustafa Jemilev, er formentlig blevet persona non grata på Krim. Mustafa Jemilev har meddelt, at russiske soldater nægter ham indrejse til Krim. Baggrunden kan være den russiske regerings beslutning om at nægte alle de ukrainske parlamentsmedlemmer indrejse til Krim.

Mustafa Jemilev er på grund af sit arbejde i det ukrainske parlament i ugens løb i Kijev og tilbringer weekenderne sammen med familien på Krim. Det er indtil videre uafklaret om den nægtede indrejse er et enkeltstående tilfælde, eller om Mustafa Jemilev, som bor i byen Bakhchisarai, i lighed med de andre ukrainske parlamentsmedlemmer er blevet erklæret persona non grata på Krim.

Mustafa Jemilev meddeler, at hvis russiske styrker på Krim fortsat vil nægte ham indrejse, vil han blive nødt at anvende et “overraskende greb”. Han vil dog ikke råbe, hvad det overraskende greb går ud på.

“Jeg vil holde de skridt, jeg vil tage for hemmelige, så de ikke har mulighed for at forberede sig,” siger Mustafa Jemilev til det ukrainske nyhedsbureau Unian med en klar overbevisning om, at han nok skal skaffe sig adgang til sit hjemland.

Mustafa Jemilev understreger samtidig, at krimtatarerne bliver på Krim.

“De der forlader Krim, er for det meste børn, kvinder og ældre. Der er en klar tendens til, at vores folk sender de mest sårbare væk til familiemedlemmer uden for Krim, mens mændene bliver her . Vi ønsker ikke at flygte fra Krim. Vi har i et halvt århundrede kæmpede for tilbagevenden til vores hjemland , så vi vil ikke rejse væk herfra igen, ” siger Mustafa Jemilev. ota

Share This