Sverige udviser 106-årig flygtning til Afghanistan

Flygtninge ankommer til Malmø Foto: Frankie Fouganthin

Bibikhal Uzbeki fra Afghanistan anses for at være den ældste flygtning i verden. Nu skal hun udvises fra Sverige

Af Michael Skovgaard

Migrantkrisen: Den nu 106-årige kvinde var lidt af en sensation, da flere internationale medier mødte hende i en flygtningelejr i Kroatien i 2015. Man gik da ud fra, at hun var verdens ældste flygtning. Et par måneder senere kom kvinden og hendes familie til Skaraborg i Sverige, hvor de søgte asyl, skriver nyhedsmediet Blankspot.

I juni fik hun dog afslag på sin ansøgning af Migrationsverket – den svenske udlændingestyrelse – og kvinden skal nu rejse hjem til Afghanistan eller et andet land, som vil tage imod hende.  

Sammen med sin familie flygtede Bibikhal fra byen Kunduz i det nordlige Afghanistan efter Talibans indtog. Flugten gik via Iran, Tyrkiet og Grækenland og tog flere måneder. Da hun ikke selv kunne gå, var sønner og børnebørn tvunget til skiftevis at bære hende på ryggen. Først da de nåede til Tyskland, fik de en kørestol stillet til rådighed.

Kvindens familie har forsørget sig selv som bønder gennem flere generationer på deres egen gård, men efter kampene i Kunduz, som har krævet godt 800 civile ofre, kan familien ikke vende tilbage.

”Både dag og nat længes vi tilbage, men der er ikke længere nogen fremtid for os der”, sagde hendes barnebarn til Skaraborgs Läns Tidning tilbage i 2016.

Så sent som maj 2017 fik Taliban kontrollen over et distrikt i Kunduz-provinsen, og i løbet af de sidste 18 måneder har Taliban-militser haft kontrollen over selve byen Kunduz i kortere perioder.

Share This