Sverige og Ungarn i åben flygtningestrid

Flygtninge i den ungarske hovedstad Budapest  Foto: Attila Szervac

Flygtninge i den ungarske hovedstad Budapest Foto: Attila Szervac

Af Søren Riishøj, Lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Den ungarske regering har reageret skarpt på den svenske statsminister Stefan Löfvens stærkt kritiske bemærkninger om Ungarns under ”flygtinge- og migrant-krigen” i EU. Udtalelserne betegnes som ”overmodige og uacceptable”.Udenrigsminister Peter Szijárto kritiserer især formuleringen om, at Ungarn får så mange penge fra EU’s kasser. Han siger, at Ungarn er langt hårdest ramt og fuldt ud overholder sine forpligtelser, både når det gælder Schengen og Dublin-konventionen og dermed udviser den solidaritet, der skal til i EU-samarbejdet, men som andre lande ikke overholder. Det glemmes også i andre lande i EU, at Ungarn har modtaget 1000 koptiske flygtninge fra Egypten, siger han.

Det går, som i Danmark, fortsat yderst dramatisk til omkring opsamlingscentre og grænseovergange, hvor politiet igen igen har anvendt tåregas. Ungarn og Orbán er eneste land der kritiseres helt åbenlyst af andre EU-lande, mens kritikken af landene i øst samt Danmark holdt i mere diplomatiske former.

Bølgerne går højt i alle Visegrad-landene i disse dage. Der er valgkamp i Polen, og her er det ikke en vindersag at være ”blød” i migrations- og flygtningeemner.

I Tjekkiet er præsident Milos Zeman, ganske som partiet det borgerlige ODS, kommet med meget hårde antiislamske udtalelser. Ifølge politologer er det et led i i Zeman’s kampagne for at sikre sig selv genvalg i 2015.

Polen og Tjekkiet er villige til at modtage flere kvoteflygtninge end de 1500-2000 indtil nu, men tvang afvises, og det udspil til kvoter der er kommet fra Kommissionen er uacceptabelt.

Share This