Svære valg

Kommunistpartiet Pravdas forside 1. januar 1944 med tekst og melodi til ny nationalmelodi. Det var tredje gang sovjetborgerne havde skiftet nationalhymne siden 1917. I 1977 fik den ny tekst, i 1990 blev den valgt fra af den russiske sovjetrepublik. I 2000 vendte melodien dog tilbage.

Hvordan vælger man nationalhymne i et land, som revolutionerne er væltet ind over? Kan man tillade sig at lave en komedie om det blokaderamte Leningrad? Og hvordan ruster man det danske folkestyre mod disinformation?

Februarudgaven handler denne gang om svære valg. Vi fortæller historien om, hvordan Rusland har skiftet nationalhymne seks gange over de sidste 100 år. Vi hører om Estlands kringlede vej mod selvstændighed og besøger Moldovas største turistattraktion helt udenfor sæsonen. Vi prøver Katarina den Stores yndlingsøl, og til sidst ser vi – sammen med Michael Schøt – nærmere på risikoen for russisk påvirkning ved et kommende folketingsvalg.

PS: Husk at vi den 19. februar 2019 kl. 19.30 fejrer vores seks års jubilæum med en live-optagelse i Karens Minde Kulturhus i den sydlige del af København. Alle er velkommen.

Komedien Prazdnik foregår under blokaden af Leningrad. Men kan man tillade sig at lave komedier om en af verdenshistoriens værste humanitære katastrofer? Instruktør Aleksej Krasovskij (yderst til venstre) har opgivet at få vist flimen i biograferne pga politisk pres og lagt filmen direkte ud på Youtube. Foto: IMDb.

Indhold
06:46 Lyden af Rusland
18:34 Estland set fra nationens vugge
25:51 Sortlistet sort humor
36:21 Vinkælderen over dem alle
41:59 Russisk indblanding – en replik
53:09 Afslutning

Økonomiprofessor Karsten Stæhr i den sal, hvor den estiske uafhængighed blev udråbt i 1918 af de tre herrer på billedet, Jüri Vilms, Konstantin Päts og Konstantin Konik. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Værter:
Jesper Hasseriis Gormsen og Anders Skærlund Petersen.

Jingle og lydeffekter:
– Aleksej Morozov, The Arctic.

Links:
– Året fortalt i jokes
– Link til filmen Prazdnik på Youtube
– Schøt’s NyUgesTale 262: Russisk indblanding

Mads Michael Hastrup Nilssons murstensbog om Estlands historie, denne månedes øl, bogen The Red Web om overvågning i Sovjet og i nutidens Rusland samt gaven, der er på vej til vinderen af vores nytårsquiz. Foto: Anders Skærlund Petersen.

Kilder:
– Боже, Царя храни! (Gud bevare tsaren – Ruslands nationalhymne 1833-1917)
– Рабочая Марсельеза – Возвращение Максима (Marseillaisen)
– Пролетарский гимн – “Интернационал” (Русский) (Internationale på russisk)
– Широка страна моя родная. “Цирк” (klip fra filmen Cirkus)
– Речь Сталина по радио 3 июля 1941 года (Stalins tale 3. juli 1943)
– Гимн Советского Союза, 1944 год (USSRs nationalmelodi)
– От партии Ленина до ареста Хаски. Как 75 лет назад появился гимн СССР и как он стал гимном России (Meduzas podcastepisode om USSRs nationalmelodi)
– ПОСТАНОВЛЕНИЕ ВС РСФСР ОТ 23.11.1990 О ГОСУДАРСТВЕННОМ ГИМНЕ РСФСР (beslutningsforslag om valg af nationalmelodi for den russiske sovjetrepublik)
– Mikhail Glinka – The Patriotic Song / Глинка – “Патриотическая песня”
– Гимн Российской Федерации Russia National anthem Russian
– Рэпер Хаски арестован (protest mod anholdelsen af rapperen Husky
– Павлов Д. В.
 глава: Продовольственные ресурсы // Ленинград в блокаде. — М: Военное издательство Министерства Обороны СССР, 1958.
– Krasovskijs Facebookprofil
– Forsvarets Efterretningstjeneste: Rusland vil forsøge at påvirke dansk valg
– Efterretningsmæssig Risikovurdering 2018

Den statsejede moldoviske Cricova-vinfabrik har givet vin i gave til både den russiske præsident Vladimir Putin, den ukrainske præsident Petro Porosjenko, den tyske kansler Angela Merkel samt mange andre. Foto: Anders Skærlund Petersen
Share This