Ad

Stor socialdemokratisk sejr i Rumænien

psd1-938x535

Lidt over 46% af rumænernes stemmer gik til landets socialdemokratiske parti ved søndagens parlamentsvalg  til både deputeretkammeret og senatet . Sejren betegnes som en jordskredssejr. Valgdeltagelsen lå på lige under 40%. Det hidtil laveste ved et rumænsk parlamentsvalg. Landets teknokratregering under ledelse af tidligere EU- kommissær Dacian Ciolos fortsætter ikke.

Af Kim Halling MortensenKim

De rumænske socialdemokrater – PSD – vil danne koalitionsregering med centrumhøjre-partiet ALDE – Alliancen af Liberale og Demokrater. Mere tvivlsomt er det i skrivende stund, hvem der skal lede regeringen i Bukarest. Socialdemokraternes nuværende leder, Liviu Dragnea, har en to-årig betinget dom for valgsvindel i 2012. Partiets tidligere leder, Victor Ponta, måtte træde tilbage sidste år efter store folkelige protester i kølbandet på en voldsom natklubbrand i Bukarest med 32 døde. Ponta er i øvrigt også anklaget i en lang række skatte – og hvidvaskningssager. Rumæniens nuværende præsident, Klaus Iohannis fra det Nationalliberale Parti,  har forsvoret, at han ikke vil anerkende udnævnelsen af en straffet politiker.

Korruption er evigt tema i Rumænien. Et af landets nye partier har slået sig op på, at bekæmpe det betændte politisk-kriminelle klima i Rumænien. Partiet – USR (Unionen Red Rumænien) – blev tredjestørste parti med ca. 8,5% af stemmerne. Med ca. 20% blev Det Nationalliberale Parti – PNL – valgets næststørste. Det ungarske mindretals parti opnåede ca. 6,3% af stemmerne og blev dermed fjerdestørst. På femtepladsen landede et kristeligt-demokratisk parti og nederst havnede et stærkt nationalkonservativt parti. Umiddelbart udskiller Rumænien sig dermed ved, at de ikke har stærke EU-kritiske eller – skeptiske nationalistiske partier. En decideret venstrefløj er ligeledes svær at skimte.

PSDs nuværende leder, Liviu Dragnea

Den ringe valgdeltagelse er uden tvivl udtryk for almen mistillid til politikerne. Til gengæld kan det næppe påstås, at korruptionen var afgørende for den socialdemokratiske sejr.  Partiets leder udtalte i sommers, at rumænerne måtte vælge mellem rindende vand i hanerne eller politikere i håndjern. Under valgkampen har PSD lovet lønforhøjelser på helt op til 20% for offentligt ansatte. Igangsættelse af et nationalt reindustrialiseringsprogram. Flere udgifter til sundhed, uddannelse, landbrug og landets forsvar. Derudover også visse skattelettelser samt lavere afgifter på en række områder. Det hele forventer man at kunne finansiere ved besparelser (andre steder) i den offentlige sektor. Ikke overraskende er disse forslag blevet kritiseret for at føre til en farlig forøgelse af Rumæniens budgetunderskud og sætte landets forholdsvis store økonomiske vækst over styr. Advarslerne er kommet fra det største oppositionsparti , PNL, og fra IMF. Vælgerne lader til at have overhørt disse advarsler i stemmeboksen.  Tiden vil vise om valgløfterne indfries.

Mr. East tager forbehold for de nævnte angivelser af partiernes procentandele. Det endelige valgresultat vil bl.a. kunne ses her og vil ikke ændre sig afgørende i forhold til de i artiklen angivne tal.