Stor ballade om damekupeer

Foto: Mitteldeutsche Regiobahn

Foto: Mitteldeutsche Regiobahn

Af Uffe Gardel

Et østtysk regionalt togselskab har skabt opstandelse over hele forbundsrepublikken med en beslutning om at indføre særlige kupeer for kvinder.

Mitteldeutsche Regiobahn, som kører mellem Dresden, Chemnitz og Leipzig i delstaten Sachsen, vil indrette kupeerne for at “øge de kvindelige passagerers sikkerhedsfølelse”, som lokalavisen Leipziger  Volkszeitung forklarer det. Kupeerne vil blive indrettet op ad billetkontrollørens tjenestekupé og skal være et tilbud til kvinder som rejser alene, og kvinder med små børn.

Nyheden har skabt voldsom debat især på sociale medier, og togselskabet er blevet beskyldt både for sexisme mod mænd og for at kapitulere over for gramsende migranter – den sidste anklage en henvisning til overfaldene nytårsnat i Köln.

På Twitter har brugere under hash-tagget #Frauenabteil kritiseret og latterliggjort tiltaget. Omvendt har en række kvinder under hast-tagget #imZugpassiert fortalt om ubehagelige oplevelser med mandlige passagerer.

Men Mitteldeutsche Regiobahn forsvarer sig. “Det har intet med seksuelle krænkelser at gøre,” siger en talsmand, som understreger at der bare er tale om et ekstra servicetilbud.

Kvindekupeer eller damekupeer, som det hed i gamle dage, er da også noget der har eksisteret siden jernbanernes barndom, og de findes endnu ved mange jernbaneselskaber. I Tyskland er det også ganske almindeligt at parkeringshuse har særlige P-pladser til kvinder; gerne placeret tæt ved udgangen. Men timingen har været imod Mitteldeutsche Regiobahn, hvis nye servicetilbud ramte lige ned i en blottet nerve i et Tyskland, som er splittet over asylpolitikken og stadig rystet over Köln.

Share This