Stigende tillid til kommunisterne i Tjekkiet

De tjekkiske kommunisters formand Vojtech Filip Foto: Petr Novák, Wikipedia

De tjekkiske kommunisters formand Vojtech Filip Foto: Petr Novák, Wikipedia

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Det kan virke absurd, men lige nu er Det Tjekkiske Kommunistparti (KSCM) mere populært end samtlige andre oppositionspartier. Ifølge en kommentar i avisen Pravo, skrevet af Lukas Jelinek, skyldes populariteten, at kommunisterne ikke ”provokerer vælgerne”, afholder sig fra at obstruere parlamentets arbejde og i en del sager mere agerer som et støtteparti end som et oppositionsparti.

I hvert fald har KSCM bakket op om regeringens forslag om elektronisk registrering af salg/tilbagegivelse af ejendomme samt støttet regeringens forslag om folkeafstemninger.

Partiet minder en del om det regerende ANO, når det gælder ”verbal patriotisme”, også det er populært.

Skandalen omkring nyligt afdøde MEP’er Miroslav Rasnsdorfs mulige illegale pengeoverførsler i Schweiz samt Marta Semelova’s afvisning af kommunismens forbrydelser har tilsyneladende ikke ramt partiet vælgermæssigt.

Det er en udbredt opfattelse, at partiet får yderligere opbakning hos vælgerne, hvis den nuværende formand Vojtech Filip trækker sig tilbage på den kommende partikongres og overlader posten til Josef Skala, sådan som mange forventer.

Kommunisterne klarer sig med andre ord overraskende godt. KSCM har i hvert fald ikke længere blot tilhængere blandt pensionisterne.

Share This