Status på Ukraine: Vi lader som om der er fred

Urolighederne i Østukraine fortsætter Foto: Det ukrainske Frosvarsministerium

Urolighederne i Østukraine fortsætter Foto: Det ukrainske Frosvarsministerium

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Okay, et ”uidentificeret fly” har nedskudt et ukrainsk militært transportfly ved Lugansk. Hvad KAN det mon være for et ”uidentificeret” fly? Det SKULLE da vel aldrig være et fly  fra R……? R……! Dét ord vil ingen sige, for det ville jo have konsekvenser: Ukraine og den store unævnelige nabo mod øst ville så være i krig.

Det ønsker Ukraines regering ikke, for de har allerede set hvor megen opbakning de får fra Europa og USA. Så Kiev lader som om der er fred; man har ikke engang afbrudt de diplomatiske forbindelser med Moskva.

EU-lederne lader også som om de ikke har hørt noget. Der er ingen voldsomme protester. ingen hasteindkaldelse af Sikkerhedsrådet. Ingen krav om at nu, NU, må vi indføre nogle sanktioner som kan mærkes.

EU-lederne protesterer gerne mod fx Assad-styret i Syrien, for det er en gratis omgang; det har ingen konsekvenser for EU at fordømme Assad. Det ville det have, hvis man sagde højt, hvad der foregår i Ukraine: At Rusland fører krig mod landet. Sagde EU det højt,  ville man være tvunget til at handle. Det samme ville Kiev være.

Oprørerne i Donetsk har ikke de samme kvababbelser. De indførte onsdag krigsretstilstand og udgangsforbud i dele af millionbyen.

Share This