Status på Ukraine: Vi er tæt på en afgørelse

Russiske soldater  Foto: Dreamstime

Russiske soldater Foto: Dreamstime

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Krigens tåger er godt nok tykke over Østukraine, men jeg noterer mig følgende: Lugansk er omringet. Donetsk er tilsyneladende ved at blive det i dag søndag. Det ser ud som om oprørerne nogle steder er holdt op med at skyde, fordi de mangler ammunition. De begynder også at mangle brændstof.

På den anden side: Der er i dag også rapporter om ny tilstrømning af pansrede køretøjer fra Rusland. Og om at russerne har samlet 34 pansrede køretøjer med påskriften “Fredsskabende Styrker” ved en by tæt på grænsen.

Det vil være nemmere end nogensinde at begrunde indsættelsen af “fredsskabende styrker”: To storbyer er blevet frontzone, og boligkvarterer er under artilleriild. Et ukrainsk forsøg på at få civile ud af Lugansk ved hjælp af en “grøn korridor” slog fejl – der kom ikke nogen.

Dette her kan blive rigtig grimt i løbet af nogle døgn. På den anden side skal man ikke overdrive: Donetsk rådhus meddeler søndag, at det meste af byen har el, busser og sporvogne kører, og man kan stadig kan få mælk, brød og æg i butikkerne.

For mig ser det ud som om vi nærmer os en afgørelse – Putin må meget snart reagere.

Hans regnestykke må rumme følgende elementer: Hvis oprøret bare bliver nedkæmpet, kan det  ikke bruges som forhandlingsbrik. Derfor skal Rusland ikke vente for længe . På den anden side skal det jo lige blive så slemt for de civile, at man kan retfærdiggøre invasionen. Det må tælle for invasion, at Vesten allerede har indført skrappe sanktioner – en sanktion kan kun indføres én gang.

Share This