Status på Ukraine: Tvivlsomme fredstegn

Vladimir Putin holdt en fredelig tale på Krim, men har han styr på de kræfter, der er sluppet løs?  Foto: Kremlin

Vladimir Putin holdt en fredelig tale på Krim, men har han styr på de kræfter, der er sluppet løs? Foto: Kremlin

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Der er flere tegn på at en fredsslutning nærmer sig: Torsdag talte Putin på Krim uden at fremsætte nye trusler.  Lørdag accepterede Ukraine at slippe den russiske hjælpekonvoj igennem. I dag, søndag, mødes udenrigsministrene fra Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig.

Men: Oprørerne praler også af at have modtaget nye forsyninger fra Rusland. De har i dag nedskudt et  ukrainsk jagerfly. Der er det seneste døgn blevet dræbt ti civile i Donetsk – tabstal fra Lugansk har jeg ikke set.  Og Putins halv-fredelige tale kan ligeså vel være et forsøg på at dæmpe ekstremistiske kræfter i Rusland; vi skal ikke bryde forbindelserne med verden omkring os, sagde Putin blandt andet.

Måske har Putin sluppet nogle kræfter løs, som han ikke kan kalde tilbage – i Rusland, og i det østlige Ukraine, og for den sags skyld også i resten af Ukraine, hvor fascistbøllerne i Højre Sektor i dag, søndag, truer med væbnet oprør. Ja, der er ting som peger i retning af fred. Desværre er der flere som peger den modsatte vej.

Share This