STATUS PÅ UKRAINE: TIL ÆRE FOR KAMERAERNE

Angela Merkel og Vladimir Putin søndag  Foto: Det russiske præsidentkontor

Angela Merkel og Vladimir Putin søndag Foto: Det russiske præsidentkontor

Af Uffe Gardel

UffeNu fryser konflikten for alvor fast, men Vesten er ikke klar til at indrømme det uundgåelige endnu.

Fredag var der endnu et topmøde mellem Tyskland, Frankrig, Rusland og Ukraine – i det såkaldte Normandiet-format. Og dermed endnu et topmøde hvor Merkel, Hollande,  Putin og Porosjenko aftalte, at – surprise – Minsk-aftalen skal overholdes.

Våbenhvilen ser faktisk ud til at holde nu. Og det er jo fint. Resten er man enige om at udskyde til efter nytår, som ellers var deadline. Det er nok klogt. men skal vi gætte på at det heller ikke bliver i 2016, at vi får afholdt valg efter ukrainsk lovgivning, at Ukraine får kontrol med sin grænse til Rusland, eller at de russiske styrker bliver trukket tilbage.

Det siger jeg fordi:

  • Det er svært for mig at se hvordan t man kan holde demokratiske valg efter ukrainsk lovgivning på et område som Ukraine ikke kontrollerer.
  • Det er helt ubegribeligt for mig hvordan Ukraine skulle få kontrol med grænsen uden at få kontrol med området foran grænsen, altså oprørernes område.
  • Jeg har svært ved at tro at Rusland være parat til at trække styrker tilbage, man ikke engang vil indrømme at man har sendt ud.

Dette her siger man kun til ære for kameraerne. Merkel og Hollande er naturligvis klar over at man er ved at etablere Donbass som et nyt Transdnestr.

Det er næppe et resultat Merkel og Hollande er tilfredse med, endsige stolte af. Men det er det, de får, for de har aldrig for alvor forsøgt at opnå et andet resultat.

Share This