Status på Ukraine: Stockholm-syndrom og falske forhåbninger

Slavansk

Separatisterne i Slavjansk har lørdag frigivet OSCE observatørerne Foto: Euromaidan

Af Uffe Gardel

Ukraine: Så blev OSCE-gidslerne omsider frigivet, med russisk mellemkomst. Og Rusland nyder øjeblikket.

”12 militære observatører fra OSCE, som har været tilbageholdt i Slavjansk siden 25. april, blev af byens milits overgivet til den russiske præsidents særlige repræsentant i Ukraine, Vladimir Lukin. De sagde, at de var blevet godt behandlet”, lød det lørdag fra det russiske nyhedsbureau RIA Novosti. Med andre ord: Nu har Putin reddet jeres militære fumlegængere.

OSCE har dog en lidt anden opfattelse.

”Den stedfortrædende leder af OSCEs overvågningsmission, Mark Etherington, og hans hold har været i Donetsk i mere end en uge for at sikre og holde den daglige kontakt i forbindelse med frigivelsen af observatørerne, som blev tilbageholdt i Slavjansk. Vi anerkender Mr Etheringtons og hans holds utrættelige og dedikerede indsats, så vel som alle parter der har bidraget til dette positive udfald”.

Nå, om det nu er Putins eller OSCEs fortjeneste, så er fangerne altså fri, og de er kun lettere angrebet af Stockholm-syndrom. Lederen af gruppen, den tyske oberst Axel Schneider, forklarede til russiske medier, at ”borgmesteren” – sådan kalder Schneider åbenbart stadig oprørslederen Vjateslav Ponomarev – havde behandlet dem godt og ”loyalt”.

”Det var en forfærdelig situation, men vi var under hans beskyttelse,” sagde Schneider – vel at bemærke EFTER frigivelsen.

I Tyskland jubler især socialdemokratiske medier og politikere over frigivelsen og ser den som et ”godt tegn” eller ”positivt signal” fra Rusland. Intet på landjorden underbygger synspunktet. Her fortsatte de voldelige sammenstød lørdag. Den ukrainske hærs ”anti-terror-operation” fortsatte, og hæren oplyser at have erobret politistationen, lufthavnen og nogle kontrolposter i byen Kramatorsk, en halv snes kilometer syd for Slavjansk. Til gengæld har andre grupperinger bygget nye kontrolposter længere østpå, i Lugansk.

Share This