Så fil Ukraine vist Minsk 2 til at bryde sammen

Valgurner i Donetsk - da oprørerne sidst holdt valg

Valgurner i Donetsk – da oprørerne sidst holdt valg

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Rebellerne er rasende. Ukraine nægter nemlig at give de besatte områder selvstyre, før de fremmede tropper er ude, og før der er blevet afholdt valg –  et valg hvor flygtningene skal have stemmeret. Der var mange svage punkter i Minsk 2-aftalen, men det lykkedes åbenbart ukrainerne at finde eller at skabe endnu ét.

Det er en lovændring vedtaget i Kiev i denne uge, som har bragt både oprørerne og den russiske regering i alarmtilstand. De siger at Ukraine nu overtræder Minsk 2-aftalen, og det har de faktisk ret i, i hvert fald på papiret. Minsk 2 taler om at man skal ”indlede en dialog om lokalvalg” og at Ukraine skal vedtage en lov om selvstyre. Der er jo ikke meget ved at få et selvstyre, som ikke træder i kraft.

Efter indholdet overtræder Ukraine dog ikke noget. Som Andrej Parubij, parlamentets næstformand, siger, så vil man gerne have at lokalvalgene bliver overvåget af ukrainsk politi, og ikke af ”kampvognssoldater fra Jakutsk og tetjenske snigskytter”. Det svarer til hvad Minsk 2 lægger op til: Valg efter OSCE-standard.

Det ser ikke ud som om ukrainerne har aftalt dette her med Tyskland og Frankrig, og især punktet med flygtningene kan blive prekært. En million mennesker er flygtet fra Donbass, halvdelen til Ukraine, halvdelen til Rusland, sådan rundt regnet. Man kan godt oprette valgsteder i Ukraine. Men i Rusland kan man kun gøre det på ambassaden og på konsulater. Så det bliver reelt kun flygtningene i Ukraine, der får stemmeret. Man kan ikke bare gå ud fra at flygtningene i Ukraine er mere ukrainskvenlige end dem i Rusland; når der er krig, så flygter man derhen, hvor det er muligt at flygte til. Men alligevel.

Man forstår jo godt ukrainerne. Og hvis ikke Minsk 2 var brudt sammen af denne grund, så var den brudt sammen af en anden grund. Men er det klogt ligefrem at at fremprovokere sammenbruddet? Vi får se.

Share This