Status på Ukraine: Raseri og skuffelse i Moskva

 

Kreml  Foto: Dreamstime

Kreml Foto: Dreamstime

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: En af mine små nørdede fornøjelser er at læse udtalelser fra det russiske udenrigsministerium om Ukraine-krisen. Her ser man en verden gennem et troldspejl: Alting er som forhekset, sort er hvidt, og krig er fred.

Således også i to forrygende proklamationer torsdag, i anledning af USAs og EUs nye sanktioner. Ja, to tekster måtte der til, for mens man er vred på USA, så er man endnu kun skuffet over EU. Raseriet over USA er enormt – ”et primitivt forsøg på hævn”, kaldes sanktionerne – og at EU slipper billigere skyldes sikkert dels, at Bruxelles endnu ikke har fortalt konkret hvem og hvad man vil ramme, og dels at russerne prøver at skyde en kile ind mellem USA og EU. Udenrigsministeriet erklærer sig således ”åben over for en ligeværdig og af-ideologiseret dialog med EUs lande”, og man ”håber at EU vil finde sin egen stemme i internationale spørgsmål”.

Nå, lad os kigge i troldspejlet.

I en af teksterne skriver man, at det er meget uretfærdigt at EU beskylder Rusland for alt muligt ondt, for den russiske regering er ”dem som har gjort en reel indsats for at deeskalere situationen i Ukraine”. Altså:_ Det er der ingen andre, som har. Videre skriver man, at Rusland ”lige fra begyndelsen af konflikten i Ukraine har gjort det maksimale for at standse kamphandlingerne og fremme en intern ukrainsk dialog”. Man mener endda at man ”strengt har overholdt Geneve-aftalen” fra april (aftalen gik ud på at kamphandlingerne skulle standses, hvilket jo ikke skete, heller ikke da Ukraine på et tidspunkt gennemførte en ensidig våbenhvile).

Det er også interessant at følge med i de udtryk man anvender om Ukraines regering. I torsdagens meddelelser kaldes den dels for ”Kiev”, slet og ret, og dels for ”USAs klienter i Kiev”. Det er ikke særlig venligt, men dog et fremskridt i forhold til tidligere meddelelser, hvor man har omtalt nabolandets lovlige myndigheder som ”magthaverne i Kiev” eller ”den såkaldte ukrainske regering”. I denne lille deeskalering af fornærmelserne finder man måske det eneste håb om at Rusland en dag vil lægge troldspejlet væk.

På jævnt dansk ville vi nok sige at den russiske regering er fuld af løgn. Problemet er at ni ud af ti russere tror, regeringen taler sandt. Så krisen vil få konsekvenser. De beskrives ildevarslende af den russiske ministerpræsident Dmitrij Medvedev på hans Facebook-side torsdag:

”Sanktionerne som USA har indført mod et stort antal russiske virksomheder og banker, vil desværre kun bidrage til yderligere vækst i de anti-amerikanske og anti-europæiske holdninger i vores land. Vi kan vende tilbage til 1980erne. Det er sørgeligt.”

Det lyder faktisk som om han mener det: At han er ked af det.

Share This