Status på Ukraine: Ødelæggeren Putin

Vladimir Putin  Foto: Kremlin

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Vi kan efterhånden se, hvad det er Putin vil med Østukraine: Ikke indlemme det, kun destabilisere det. Flere og flere analytikere siger det, og vi ser flere og flere tegn på det.

For det første: Separatisternes ledere er ikke, som på Krim, folk der udspringer af de oprindelige, legale magtorganer. Det er ukendte personer med tvivsom baggrund. Krims Aksjonov er muligvis gammel mafiamand, men der er dog noget mere stil over ham end over de bissebøller som står i spidsen for ”folkerepublikkerne” Lugansk og Donetsk – som lørdag fusionerede til republikken Novorossija.

For det andet: Vi har stadig ikke set andet end sporadiske tegn på russisk tilstedeværelse. Oprørssoldaterne er stadig, efter to måneder, et broget skrabsammen af irregulære styrker, udisciplinerede og dårligt uddannede. Og sikkerhedssituationen er kaotisk; området er helt lovløst. Det var Krim trods alt ikke.

For det tredje, og vigtigste: Akhmetov har valgt side. Rinat Akhmetov er Ukraines rigeste mand og en stor arbejdsgiver i Donbass. Han har længe været uklar, men nu opfordrer han direkte til kamp mod oprørerne. Hvorfor? Et godt gæt er, at ustabilitet er dårligt for forretningerne. Så længe han troede, at russerne måske ville komme rullende og indlemme Donbass, så trådte han vande. Nu kan han se, at hans region kun skal bruges til at lave ballade i.

Share This