STATUS PÅ UKRAINE: NY LOV VIL IKKE GIVE FRED

Det ukrainske parlament i Kijev  Foto: Ota Tiefenböck

Det ukrainske parlament i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Af Uffe Gardel

UffeMed mandagens forfatningsændring mener Ukraine at have ydet sit; man har gjort hvad Minsk-2 kræver. Det har man ikke.

Forfatningsændringen åbner for selvstyre til Donbass, men selvstyret er ikke resultatet af en forhandling med oprørerne, sådan som Minsk 2-aftalen faktisk foreskriver det. Dermed er der ingen udsigt til at loven vil bringe en afslutning på kampene nærmere. Man kan mene om oprørerne hvad man vil, men hvis man vil slutte fred med dem, så må man tale med dem.

Det ser heller ikke ud som om dette her er noget Ukraine har aftalt med vennerne i vest. Intet tyder på at man har et løfte fra EU og USA om nye sanktioner, hvis ikke Rusland nu også yder sit bidrag.

I lørdags advarede Merkel og Hollande mod at der gennemføres valg i Donbass, som ikke følger ukrainsk lovgivning; advarslen faldt i en telefonkonference med Putin. Det lyder jo umiddelbart som fin moralsk opbakning til den nye selvstyrelov. Men Merkel og Hollande var aldeles ukonkrete; lokalvalg på egen hånd vil “være en trussel mod en fredelig løsning på konflikten”, var alt hvad de blev refereret for at sige. Ukraine er vist på egen hånd nu.

Share This