STATUS PÅ UKRAINE: LAD OS SNAKKE OM NOGET ANDET

Kampene i Østukraine  Foto: South Front

Kampene i Østukraine Foto: South Front

UffeAf Uffe Gardel

Ukraine: Det er ganske bizarre nyheder, vi får fra Moskva i disse dage. Mest opmærksomhed har den nye russiske sanktionsliste nok fået: 89 europæere har fået forbud mod at rejse til Rusland. En mærkelig, mærkelig liste med temmelig mange forhenværende politikere, og for Danmarks vedkommende også en helt marginal højreekstremist.

Rejseforbudslisten er bare en sær ting, som selvfølgelig ikke vil få nogen virkning. Mere alvorligt er det nye russiske forbud mod offentlig omtale af militærets tabstal i fredstid. Det er naturligvis rettet indad, mod Ruslands egne borgere. Med forbuddet indrømmer Kreml reelt to ting: Der er nogle tabstal som man gerne vil skjule. Og man er bange for befolkningens reaktion, hvis tallene blev kendt.

Endelig er der russiske forsøg på at få “demilitariseret” byen Sjirokino ved Sortehavskysten, cirka 20 kilometer øst for havnebyen Mariupol. Der har  været kæmpet om Sjirokino siden februar, og frontlinjen går nærmest midt gennem byen. Kommer den på oprørernes hænder, bliver det nærmest umuligt for Ukraine at forsvare Mariupol, så det er ikke så svært at gennemskue hvorfor den russiske regering gerne vil have byen “demilitariseret”.

Kampene ved Sjirokino er tilsyneladende taget til i styrke de seneste dage, og mandag blev der fra middagstid igen skudt med 120 millimeter artilleri, som ellers ifølge Minsk-aftalen for længst skulle være trukket tilbage.

Indrejseforbuds-listen blev lanceret på klassisk russisk vis: Kreml krævede at listen skulle holdes hemmelig, men vestlige diplomater må alligevel have lækket den. Samtidig prøvede russerne at skabe splid ved at forklare, at der ikke var nogen amerikanske navne på listen, fordi USA har opført sig “mere konstruktivt” end EU. Endelig supplerede man med en trussel om at udvide listen, hvis EU indfører nye indrejseforbud mod russere.

Hvorfor puster Rusland sig sådan op? Svært at sige, for konflikten står nærmest stille. Men lige i øjeblikket diskuterer man faktisk i G7, om man skal indføre nye sanktioner mod Rusland; det sagde Det Hvide Hus’ pressetalsmand i fredags – så meget for den russiske påstand om at amerikanerne er “mere konstruktive”.

Ja, og så er der jo den myrdede Boris Nemtsovs Ukraine-rapport, som netop er blevet frigivet på russisk og engelsk. Rapporten samler dokumentation om hvor dybt Rusland er involveret i krigen, og hvor meget den allerede har kostet den russiske stat. Den rapport vil Kreml sikkert gerne være fri for at snakke om, og så gælder det jo om at bortlede opmærksomheden.

Share This