Status på Ukraine: Krigen er her

Det ukrainske militær fortsætter operationerne i Østukraine  Foto: Den Ukrainske Forsvarsministerium

Det ukrainske militær fortsætter operationerne i Østukraine Foto: Den Ukrainske Forsvarsministerium

Af Uffe Gardel

UffeNu ER det krig. Jeg tænker ikke på lørdagens nedskydning af et ukrainsk troppetransportfly.

Men lørdag fortalte den regeringstro guvernør i Lugansk-regionen i et interview, hvordan situationen virkelig er. Hun – det er en kvinde – kontrollerer de ni nordligste amter i regionen; og det er kun fordi de er besat af den ukrainske hær. Hun selv opholder sig i en af byerne her; Lugansk by er lukket land for hende.

Med andre ord: Oprøret er ikke længere noget som foregår lidt her, og lidt dér og mest omkring nogle besatte rådhuse. Oprørerne kontrollerer store sammenhængende landområder, og der er en frontlinje.

Der er stadig lommer, som kontrolleres af Ukraine. Der er Lugansk lufthavn, hvor ukrainske soldater – ifølge guvernøren – dagligt er under angreb. Og så er der grænsen, men grænsevagterne er ikke i stand til at forhindre oprørerne i at passere. Det kan vist også være lige meget. For guvernøren siger at grænsen er let at passere ude på landet eller i skovområder.

Og grænsen bliver passeret. Nato offentliggjorde lørdag satellitbilleder som tilsyneladende viser russiske kampvogne på vej ind i Ukraine.

Krigen er her, og den vil blive voldsommere de kommende dage. Den ukrainske hær har fået 49 drab mere at hævne, og oprørerne har fået flere kampvogne at forsvare sig med.

Share This