STATUS PÅ UKRAINE: KRIG OG UNDERGRAVENDE VIRKSOMHED

Odessa

 

Af Uffe GardelUffe

Den seneste uge er mindst seks ukrainske soldater blevet dræbt ved fronten, og samtidig optræder oprørerne mere og mere fjendtligt over for OSCEs observatører. Tirsdag blev der affyret varselsskud mod en OSCE-observatør. Dette lover ikke  godt.

Fra tirsdag morgen til onsdag morgen er ukrainske stillinger og ukrainskkontrollerede byer blevet beskudt omkring 40 gange, oplyser den ukrainske militærekspert Dmitrij Tymtjuk. Han oplyser at der skydes med artilleri som for længst skulle have været trukket væk fra frontlinjen. Seks gange var der tale om regulære angreb, hvor oprørsstyrker forsøgte at gå frem mod de fremskudte ukrainske positioner.

OSCE har gjort tilsvarende observationer de seneste dage, og observatørerne fortæller også om beskydning fra ukrainsk side, ligesom de har set kampvogne på ukrainsk side på vej mod frontlinjen.

”Sikkerhedssituationen i Donbas er flydende og uforudsigelig, og våbenhvilen holder ikke overalt”, skriver OSCE nu som  en fast sætning i sine daglige rapporter til offentligheden.

Imens fortsætter forsøgene på at destabilisere situationen i de regeringskontrollerede storbyer Kharkov og Odessa. Byerne har de seneste måneder været ramt af en række bombeattentater og bombetrusler. I dag onsdag har sikkerhedspolitiet SBU i Odessa anholdt ti personer, og man beslaglagde både våben og sprængstoffer, skriver et lokalt medie.

Og, for at det ikke skal være løgn, blev der i påsken i Odessa oprettet en separatistorganisation kaldet ”Det Nationale Råd for Bessarabien”. Organisationen ledes af en Dmitrij Satuliveter, som også er formand for en ukrainsk organisation for folk fra Transdnestrien, en russiskstøttet udbryderrepublik mellem Moldavien og Ukraine. Og den nye organisations website er såmænd indregistreret i Moskva.

 

 

Share This