Status på Ukraine: Koldt vand på Porosjenko

Ukraines præsident Petro Porosjenko Foto: Ota Tiefenböck

Ukraines præsident Petro Porosjenko Foto: Ota Tiefenböck

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Lige før jul cirkulerede der en forrygende video på sociale medier: En optagelse fra et møde i Ukraines nationale reformråd. Indenrigsminister Avakov taler, han præsenterer et forslag, klædt i sort turtlenecktrøje.  Pludselig bliver han afbrudt fra den anden side af det store bord. ”Tyv!”, råber en mand.  Det er Saakasjvili, den tidligere præsident for Georgien, i dag guvernør for Odessa. Avakov fejer ham af og fortsætter, men det gør Saakasjvili også; det handler om at han beskylder Avakov for korruption i forbindelse med privatisering af statsforetagender. Til sidst tager Avakov et glas vand og smider indholdet efter Saakasjvili. Vandet rammer udenrigsministeren. I baggrunden ser man præsident Porosjenko begrave sit ansigt i hænderne. Videoen blev frydefuldt kommenteret af russiske medier og kan ses her, og her er et godt referat i New York Times.

Forleden tog sagen en ny drejning: Økonomiminister Aivaras Abromavicius gik af. Abromavicius er oprindeligt litauer og blev hentet ind i regeringen som en ukorrupt mand, vestlige donorlande ville kunne have tillid til ville styre reformer og privatiseringer igennem uden at forgylde Ukraines talrige oligarker – herunder Porosjenko selv.

Nu gik han af. Virkningen har været chok, både i Ukraine og i udlandet. Ni vestlige lande, heriblandt Sverige, Tyskland og USA, udtrykte dyb bekymring. Tålmodigheden med Ukraines oligarkvælde er ved at være slut.

Abromavicius har i et interview – med ukrainske Novoje Vremja  – fortalt chokerende detaljer. Han fortæller hvordan han hele tiden var under pres fra forskellige folk, som ville have udnævnt nogle af deres venner til ledende poster i statsvirksomheder. En af dem som pressede ham, var Porosjenkos forretningspartner og højre hånd. Først forsøgte Abromavicius sig med ansættelsesudvalg med vestlige deltagere, når der skulle udnævnes direktører og viceministre, men ansættelsesudvalgene blev saboteret. Så prøvede han med forskellige test- og prøveforløb, men det førte til sagsanlæg. På et tidspunkt blev han opsøgt af en mand, som det viste sig overhovedet ikke var interesseret i det ledige job som viceminister med ansvar for en eller anden branche. Nej, han var blevet sendt. Han havde fået at vide ”fra højere sted” at han skulle søge.

Inerviewet er fantastisk og forfærdelig læsning. Jeg linker til det her, men det er altså på russisk.

Til sidst i interviewet siger Abromavicius, at: ”Jeg  håber at min afgang vil være en spand koldt vand på landets ledere”. Vandet ramte alligevel Porosjenko.

Share This