Status på Ukraine: Et lillebitte fremskridt

Oprørernes kampvogn et sted i Østukraine Illustrationsfoto: South Front

Oprørernes kampvogn et sted i Østukraine Illustrationsfoto: South Front

Af Uffe Gardel

UffeUkraine. Der kan være flere grunde til at tingene så småt, så småt begynder at bevæge sig i retning af fred i Donbas, men det mest plausible gæt er vel, at Putin gerne vil undgå at konflikten omkring Syrien fører til nye sanktioner.

Formentlig spiller det kun en mindre rolle, at den ukrainske hær tilsyneladende er gået i offensiven i de seneste uger; fronten har i hvert fald ikke bevæget sig ret meget.

Mødet i Berlin mellem Merkel, Hollande, Porosjenko og Putin varede i næsten seks timer, og der var ifølge Merkel tale om en “særdeles hård diskussion”. Og intet blev underskrevet. Men man blev enige om flere vigtige ting:

  • De fire deltageres udenrigsministre skal udarbejde en “køreplan” for fuldstændig implementering af begge Minsk-aftalerne – det vil også sige både lokalvalg i de besatte områder og overdragelse af kontrollen med grænsen til den ukrainske regering. Minsk-aftalen er altså ikke død. Køreplanen skal ligge klar ved udgangen af november.
  • OSCE’s oberservatørmission i området skal “udvides”. Hvad man konkret skal forstå ved det, er man vist ikke enige om. Ukrainerne taler om at ændre missionen til en bevæbnet politimission som skal sikre gennemførelsen af lokalvalgeneDet siger oprørerne nej til, og Putin selv kommer ikke med nogen detaljer.
  • Til gengæld gør Putin opmærksom på at det “politiske spor” også skal forfølges; det handler om at Ukraine skal give de besatte områder en juridisk særstatus – hvilket faktisk er en del af Minsk-aftalerne.
  • Der skal oprettes fire yderligere zoner, hvorfra tropper og materiel skal trækkes tilbage. En tidligere aftale mellem Rusland, Ukraine og OSCE fra 21. september bestemmer at landsbyerne Solote, Petrovske og Stanytsia Luganska skal rømmes. Ukraine har krævet at landsbyen Debaltsevo bliver et af de fire nye områder som skal rømmes, men det siger Rusland blankt nej til; Debaltsevo var hårdt omkæmpet og blev erobret af oprørerne i februar sidste år, efter at Minsk II-aftalen var blevet underskrevet.

Der er således rigeligt med uafklarede punkter, men at man overhovedet har kunnet få Putin til at sætte sig ned og forhandle, er et fremskridt – ikke et gennembrud, men et fremskridt.

 

Share This