Status på Ukraine: En borgerkrig med skjult frontlinje

Donetsk2

Prorussiske separatister i Donetsk Foto: Euromaidanpr

 

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: 9. maj kom og gik, og jorden gik ikke under. Mange havde frygtet at Sejrsdagen ville blive udnyttet af oprørerne til nye aktioner. Men det blev der ikke meget af, bortset fra byen Mariupol i Donetsk-regionen, hvor tingene løb helt af sporet (se særskilt artikel på Mr. East). 

Nok så vigtigt: Der var ro i Odessa og andre steder i Syd, som oprørerne ellers har forsøgt at inddrage i deres aktionsområde.

Er oprøret ved at miste fremdrift? Er den ukrainske hær i færd med at genoprette lov og orden? Det er nok lidt tidligt at konkludere; vi ved mere, når vi har set forløbet af “folkeafstemningen” søndag i Lugansk- og Donetsk-regionerne. Et lille stemningsbillede i den forbindelse:

De lovlige myndigheder i Donetsk har meddelt skolerne at de ikke må stille lokaler til rådighed for “folkeafstemningen”. MEN, tilføjes det, skulle nogen komme og kræve lokaler, så skal de “af sikkerhedshensyn”have dem. Sådan går frontlinjerne i denne borgerkrig: Tværs over skolegårde, hvor der i den ene side kan være bevæbnede oprørere, og i den anden side offentligt ansatte som stadig er loyale over for Kiev. Man kan ikke sige, at oprørerne “kontrollerer” dele af Østukraine; der er mere tale om ukontrolleret, lovløst område med en usynlig frontlinje

Share This