Status på migrantkrisen: En måneds galgenfrist til Merkel

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Af Uffe Gardel

UffeDet har længe lignet en Wagner-opera: En tragedie, som går sin gang, og i sidste akt vil Brünhilde i Angela Merkels skikkelse synge sin sidste arie og bestige bålet.

Men nej: Det en cowboy-film. Kavaleriet er på vej. Fra temmelig uventet kant, endda.

Som Mr.East skrev allerede mandag, har de fire lande i Visegrad-samarbejdet ,V4 – det er Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn – reelt besluttet at redde Merkel. I hvert fald giver de hende en måned mere.

Torsdag den 18. holder EU topmøde, og på dagsordenen er migrantkrisen, og det har hidtil set ud til også at blive et topmøde, som kunne afgøre Merkels politiske fremtid. Får hun ikke resten af EU med på at fordele migranterne solidarisk EU-landene imellem, så er der stor risiko for et oprør hjemme i Tyskland, har analysen lydt i tyske medier.

Og sådan ser det ud til at gå. Frankrig har sagt at man vil tage 30.000 asylsøgere –that’s it, no more, og det skal have rystet Merkel, men franskmændene står fast. 30.000 svarer til hvad der kommer på 14 dage i øjeblikket. Og værst af alt: V4-landene har hidtil sagt blankt nej til at lade sig påtvinge asylsøgere.

Desuden er de klar til at hjælpe Makedonien og Bulgarien rent teknisk med at spærre deres sydgrænser totalt af. Sker det, er det begyndelsen til sammenbruddet. Grækenland vil så reelt være isoleret og smidt ud af Schengen – og vil stå tilbage med alle migranterne, der bare bliver ved at komme.

Værre endnu, så har Østrig for et par dage siden sagt at man gerne vil være med; man vil gerne hjælpe Makedonien med at lukke af mod syd. Og Østrig går nu selv i gang med at spærre sin grænse mod Italien. Det ligner det totale sammenbrud.

Men som sagt lægger V4-landene nu op til at give Merkel og EU en måned mere.

”En alternativ nødplan – klar til at blive gennemført – bør opstilles i tilfælde af at grænsesikringen (af EU’s ydergrænser, red.)  og samarbejdet med Tyrkiet ikke lever op til forventningerne. Marts-mødet i Det Europæiske Råd bør så beslutte de næste skridt” – skriver de fire lande i en erklæring.

Altså: Marts. Brünhilde skal ikke på bålet endnu. V4-landene venter med deres ”alternative plan”, som alle godt ved at er at hjælpe Makedonien med at forsegle sydgrænsen mod Grækenland.

Hvad er der sket? Frankfurter Allgemeine Zeitung tror, at V4 ønsker at handle: Vi hjælper med asylsøgerne, og så skal I andre til gengæld sørge for at vi kan bevare rejsefriheden for vores borgere, som briterne ellers kræver begrænset, hvis de skal blive i EU.

Centraleuropæerne har med andre ord ikke taget deres krav af bordet. Men de øger presset.

Spørgsmålet er, om Merkel kan bruge sin ekstra måned til noget. 13. marts er der valg i tre tyske delstater, og de truer med at blive til flygtningevalg. Går det meget skidt for Merkel, kan hun falde alligevel.

Share This