Statue af Nagy i Budapests centrum skal erstattes med statue fra Horthy tiden

Imre Nagy statuen tæt ved det ungarske parlament er nu væk Foto: Adam78

Ungarn: Statuen af regeringsformand under den ungarske opstand i 1956, Imre Nagy, blev fredag fjernet fra Martyrpladsen i Budapest, meddeler nyhedsbureauet MTI. Statuen skal erstattes med kopi af et monument, som blev bygget under den ungarske regent Miklós Horthy.

beslutningen om at fjerne statuen er truffet af den ungarske regering og er en del af planerne om at bringe området ved det ungarske parlament til samme udseende som det havde i mellemkrigstiden. Ungarns regering havde på forhånd informeret den ungarske offentlighed om planerne, dog ikke meddelt, hvornår Nagy statuen blev fjernet. Statuen, som blev rejst på stedet i 1996, skal flyttes til et andet sted i Budapest. Både Imre Nagy Selskab og hans barnebarn Katalin Janosi har protesteret imod at statuen er blevet fjernet.

Imre Nagy var et symbol for ungarernes mislykkede opstand mod kommunismen i 1956 og blev efterfølgende, efter en skueprocess, henrettet. Nagy blev rehabiliteret i juli 1989. Miklos Horthy var Ungarns regent i mellemkristiden, fra 1920 til 1944. Det var under Horthys ledelse, at Ungarn deltog i krigen som Tysklands allierede og blandt andet blev belønnet med en tredjedel af Slovakiet samt det nordlige Transsylvanien. ota

Share This