SPD knust, Tyskland splittet – og opbakning bag Merkels migrantpolitik

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Aleph

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Aleph

Af Uffe Gardel

UffeNogle hurtige iagttagelser fra søndag aftens stemmeoptællinger ved landdagsvalgene:

Et flertal af tyskerne bakker op om Merkel migrantpolitik, men AfDs gode resultater viser at landet er mere polariseret end nogensinde siden Anden Verdenskrig.

Ja, CDU er gået tilbage. Men Merkel personligt har også vundet lidt. Hendes førende interne kritiker, Julia Klöckner, har haft et elendigt valg i Rheinland-Pfalz. Omvendt har Rheinland-Pfalz’ socialdemokratiske ministerpræsident, Malu Dreyer, i udpræget grad bakket Merkels migrantpolitik op – og Dreyer har haft et nogenlunde okay valg. Endnu mere markant ser man det i BadenWürttemberg, hvor den grønne ministerpræsident, Winfried Kretschmann, direkte har sagt, at en stemme på ham er en støtte til Merkel. Han har sejret stort.

SPD har – som jeg forudsagde på Mr. East i går lørdag – haft et fortvivlende valg (lige bortset fra i Rheinland-Pfalz, hvor SPDs sejr altså til dels kan siges at være Merkels fortjeneste). De er halveret i både Sachsen-Anhalt og  Baden-Württemberg. I Rheinland-Pfalz har partiet haft en lillebitte fremgang. Nix gut, og dette vil intensivere diskussionerne i SPD om hvorvidt man ikke  skal finde en anden leder end Sigmar Gabriel – i god tid inden forbundsdagsvalget næste år. har fået et endnu bedre valg end ventet, også i vest: 12 procent i  Rheinland-Pfalz og 15 i Baden-Württemberg. I Sachen-Anhalt tager AfD næsten hver fjerde stemme. AfD er fra nu af en magtfaktor man ikke kan komme udenom, selv om de gamle partier stadig vælger at sky partiet som pesten.

Nu bliver der nogle besværlige diskussioner hjemme i delstaterne. For SPDs historiske svækkelse betyder nemlig, at de regerende flertal er væk i både Sachsen-Anhalt (indtil nu stor koalition, altså sort-rød) og Baden-Württemberg (grøn-rød) er væk. De bliver nødt til at udvide deres koalitioner. Mon ikke De Grønne kommer med i Sachsen-Anhalt og FDP i Baden-Württemberg, og så er problemet klaret.

Rettelse: Af en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at SPD gik tilbage også i Rheinland-Pfalz. Seneste opgørelse kl. 21.50 viser en fremgang fra 35,7 til 36,3 procent.

Share This