Sort arbejde blomstrer i Polen

Warszawas indre by Foto: Ota Tiefenböck

Warszawas indre by Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Omfanget af sort arbejde er genstand for stor opmærksomhed i Polen, og ikke mindst nu, hvor den nye regering ledet af Lov og Retfærdighedspartiet skal indfri valgløfterne om for eksempel lavere pensionsalder og flere penge til børnefamilier. Omfanget af sort arbejde i Polen er højt, men tallene varierer.

GUS, det statistiske kontor anslår, at 711.000 polakker arbejder sort, men et andet analyseinstitut, ”Forum for Borgerudvikling”, sætter tallet højere, til 2 mio.

Instituttet for Markedsøkonomi mener, at omfanget af sort arbejde i Polen svarer til, at polakkerne i 70 dage – eller en sjettedel af året – slet ikke indbetaler skat.

Arbejdsløsheden er faldende i Polen, men det har efter alt at dømme ikke begrænset omfanget af sort arbejde, heller ikke det fortsat høje tal for udvandring.

I de første år efter optagelsen i EU i 2004 faldt omfanget af sort arbejde ellers fra 1,317 millioner til 785.000 fem år efter. Mange arbejder ”dobbelt”, både på den ”hvide” og ”sorte” arbejdsmarked for at sikre sig retten til sociale ydelser.

Share This