På rejse gennem historien i Sofia

 

Sofia

Den bulgarske hovedstad Sofia er som en historisk håndbog, som gennemgår flere forskellige historiske perioder.

Af Ota Tiefenböck

Bulgarien: Den bulgarske hovedstad, Sofia, er en af Europas ældste hovedstader, hvis historie går helt tilbage til det 7. århundrede før Kristus, hvor byen blev grundlagt af trakiske bosættere, serdere og blev kendt under navnet Serdica.

Byens arkitektur bærer den dag i dag præg af byens lange historie, hvor gamle bygningsværker fra flere forskellige historiske perioder er blandet sammen med nye moderne bygninger fra kommunisttiden. En af Sofias absolute perler er Aleksander Nevsky katedralen, som er en af verdens største ortodokse kirker. Kirken er bygget til ære for den russiske tsar Alexander den Anden i perioden 1882-1912, som et tak  for Bulgariens befrielse fra tyrkernes herredømme.

Den tidlige byzantiske kirke Sankt Sofiakirken, som har givet Sofia navn, og som står tæt ved Alexander Nevsky katedralen, stammer fra det 6. århundrede. Derudover kan man se resterne af byens historie under romerne, heriblandt romerske udgravninger i byens centrum, samt for eksempel Banja Bashi Moskeen fra Sofias periode under Det Osmaniske Rige.

Sofia har ligeledes en lang række museer, som alle sammen ligger i den centrale del af byen og som derfor er nemme at besøge. Sofia er derudover Bulgariens kulturelle og økonomiske centrum med ni foskellige universiteter.

Share This