Socialdemokratiet sejrer ved lokalvalg i Rumænien

 

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rumænien: Socialdemokratiet (PSD) blev sejrherren ved de netop overståede lokalvalg i Rumænien, men valgdeltagelsen var lav, 48.4 pct. mod 56.4 pct. ved forrige lokalvalg og særlig lav i de større byer.

PSD vandt sammenlagt 37.5 pct. af stemmerne, hvilket giver partiet grund til optimisme op til parlamentsvalget næste år. Meget tyder på, at PSD var bedst til at få sine vælgere til stemmeurnerne.

Det Nationalliberale Parti (PNL) fik sammenlagt 28 pct. af stemmerne. Rumænerne valgte ikke mindre end 3.200 borgmestre og over 40.000 medlemmer af lokalrådene og derudover 41 distriktsledere. PSD vandt i 6 af distrikterne.

Mest opsigtsvækkende var, at Socialdemokratiet også vandt borgmesterposten i hovedstaden Bucharest. Det er ikke sket før. Hovedstaden har altid været en højborg for de borgerlige partier. Og for første gang fik hovedstaden en kvinde som borgmester, socialdemokraten Gabriela Vranceanu Firea.

Næststørst i Bucharest blev ”the Save Bucharest Union” (USB) med omkring 30 pct. af vælgerne. Uventet blev USB større end det Nationalliberale PNL.

Share This