Smolensk tragedien deler Polen

Smolensk - 1 (4)

Mindested for Smolensk ved præsidentpaladset i Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Smolensk tragedien deler Polen. 96 fremtrædende polakker, herunder Polens daværende præsident Lech Kaczyński, blev dræbt ved ulykken. Lech Kaczyńskis bror, formand for det regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS), Jarosław Kaczyński, bestrider den officielle rapport om styrtet og vil bevise, at flykatastrofen er resultat af en eksplosion. Polske medier indtager også modsatrettede synspunkter om hændelsen.

Det er afgørende for Polen som helhed, at sandheden bag Smolensk tragedien kommer frem i lyset, forklarer Stanisław Pięta i det regeringsvenlige dagblad Gazeta Polska Codziennie.

”Jeg kunne se i går hvor stort et behov der er for at minde tragedien. Jeg havde samtaler med folk, der kom fra hele Polen. De fortalte mig, hvor meget de ønsker at vide, hvad der virkelig skete, da denne tragiske begivenhed fandt sted. Og hvor vigtigt det er for os alle endelig at kende sandheden. Jeg er overbevist om, at sandheden om de virkelige årsager til tragedien, og hvad der skete bagefter, en dag vil komme frem i lyset. Det skylder vi ikke bare til de afdøde og deres familier, men til hele nationen og de kommende generationer.”

Den polske avis Gazeta Wyborcza opfordrer polakkerne til at holde hovedet koldt.

”Vi skal reflektere over, hvilken form protesterne mod spredning af teorien om et angreb i Smolensk bør tage. PiS-venlige medier og deres politiske lejr siger, at modstanderne af angrebsteorien ikke har ret til at demonstrere samtidig med teoriens tilhængere. Det er naturligvis nødvendigt at modarbejde udbredelsen af teorien. Vi skal ikke lade os bedraget. Men når vi sætter os imod teorien skal vi overholde et centralt princip: der må ikke være nogen form for aggression, ingen bør begynde at råbe eller blive vred. Vi bør være venlige over for vores medborgere, der deler PiS`s holdning til dette spørgsmål. Og vi bør vise forståelse for deres følelser, skriver avisen. ota

Share This