Smolensk 2010: Myrdede Tusk og Putin den polske præsident?

smolensk-premiere-teatr-wielki

Ny kontroversiel film om flystyrtet i Smolensk har premiere i Polen. Den polske undervisningsminister opfordrer alle skoler til at vise den. Oppositionen har en anden holdning.

Af Kim Halling Mortensen

Polen: ”Kun svin sætter sig til rette i biffen” – “Tylko świnie siedzą w kinie”. Dette gamle opråb er fra krigens tid, hvor polakkerne opfordredes til ikke at gå hen i biografen for at se, hvad tyskerne havde at byde på. I dag lyder opfordringen igen. Denne gang fra visse dele af de polske oppositionelle kredse. Årsagen er en ny kontroversiel spillefilm om flystyrtet d. 10. april 2010 ved Smolensk. En af de mest tragiske begivenheder i nyere polsk historie. Samtlige 96 ombordværende omkom. Præsident Lech Kaczyński var et af ofrene, der foruden hans kone også talte politikere fra forskellige partier, ledende militærpersonligheder, andre offentligt kendte samt naturligvis hele besætningen. En lille times tid tidligere var en anden polsk maskine landet i Smolensk. Bl.a. med journalister ombord. Inden det fatale styrt havde et russisk fly opgivet at lande samme sted pga. tåge. De dårlige sigtbarhedsforhold til trods valgte man i præsidentens fly at forsøge en landing. Højtideligholdelsen af 70 årsdagen for mordene i Katyn var målet for denne rejse.

smolensk-officiel-plakat-2Både officielle russiske og polske kommisionsrapporter fra 2011 har forsøgt at blotlægge årsagerne til flystyrtet. I den polske rapport listes i alt 163 mulige årsager, der tilsammen bidrog til ulykkens omfang. Dermed bilagdes striden om årsagerne imidlertid ikke. Tværtimod. Debatten er med både den nye regering og filmen taget til i styrke. Lech Kaczyńskis tvillingebror, Jaroslaw Kaczyński, er som bekendt leder af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), der siden valget i 2015 har dannet flertalsregering i Polen. På intet tidspunkt har politikere fra PiS accepteret, at der var tale om en ulykke. Derimod har man hele tiden været af den klare overbevisning, at der var tale om et bevidst planlagt attentat på den polske præsident. Man har derfor efter regeringsskiftet lukket de officielle sider ned med de hidtidige rapporter og etableret en ny kommission med forsvarsminister Antoni Macierewicz i spidsen. Alt peger i retning af, at man ultimativt vil forsøge at placere ansvaret for flystyrtet hos den tidligere premierminister (og nuværende EU-præsident) Donald Tusk, og hos Vladimir Putin.

For de fleste polakker er kæden for længst hoppet af hos PiS, der anklages for at forfølge diverse smolensk-gadereklame-officielkonspirationsteorier. Kun mellem en fjerdedel og en tredjedel af polakkerne bakker op om PiS’ holdninger i denne sag. Omvendt hævder PiS, at der er spørgsmål, som skal besvares og teorier der skal undersøges. Det er disse emner filmen ” Smoleńsk” tager op. Instruktøren Antoni Krause har valgt at lade en journalist lede efter alle ”sandhederne” i sagen. I følge de første polske anmeldelser af filmen sker dette i en filmisk set rodet affære. Så vidt kan de fleste godt være enige. Til gengæld er man fra den PiS-venlige presse og blandt PiS-politikere enige om, at filmen er både nødvendig og seriøs. Fra oppositionel side derimod anklages både instruktør og PiS for at føre rendyrket propaganda. Filmen anses i disse kredse mere for at tilhøre fantasy-genren. Instruktøren har erkendt, at han med filmen har mistet livslange venskaber. En række mindre kendte medvirkende har gjort alt for, at deres navne ikke offentliggøres i forbindelse med filmen. Tiden vil vise, om filmen bliver et tilløbsstykke. Filmen havde forpremiere ved en særforestilling i Warszawas store Teatr Wielki forleden dag. Blandt de særligt indbudte var Polens præsident, Andrzej Duda, PiS-chefen Jaroslaw Kaczyński , den polske premierminister, Beata Szydło, diverse ministre og andre ledende repræsentanter for det officielle Polen samt en lang række udvalgte mere eller mindre kendte polakker. Heriblandt naturligvis ofrenes familier. Fra i dag ,fredag d. 9. september, kan filmen ses overalt i Polen.

Filmen kan ses som første etape i den polske regerings forsøg på at skabe forøget aktualitet om flystyrtets årsager. Næste etape ventes inden for kort tid i form af nye afsløringer. Endelig presser PiS også på for at få skabt international opmærksomhed om sagen. Så sent som i denne uge ansås det for en midlertidig triumf, at Europarådet vil udarbejde en rapport om årsagerne til den fatale hændelse ved Smolensk. Leder af Rådets undersøgelse bliver hollænderen og kristdemokraten Pieter Omtzigt, der ved adskillige lejligheder har kritiseret de nederlandske undersøgelser vedrørende nedskydningen af MH17 over Ukraine. Ligeledes har han i den sag både angrebet russerne og ukrainerne for at holde oplysninger tilbage.

Smolensk vil af mange årsager leve evigt i Polen. At polakkerne nogensinde vil forsones og enes i en samlet fortælling om Smolensk-tragedien må nok kategoriseres som ønsketænkning. Alt for mange har udnævnt sig selv til eksperter i spørgsmål, der kun kan betegnes som ekstremt komplekse. I mellemtiden skyder mindesmærker op som paddehatte overalt i Polen. Mange af dem i form af statuer med den afdøde Lech Kaczyński. I sig selv forståeligt nok. Men blandt mange ses de mere som et symbol på regeringens forsøg på at udødeliggøre deres version af forløbet i Smolensk. Endnu mangler den mest ønskede – og af PiS krævede – Lech Kaczyński-statue. Nemlig den foran præsidentpaladset i Warszawa. Helst med teksten: ”Myrdet i Smolensk”.

Det er komplet umuligt inden for rammerne her at blotlægge de utallige spørgsmål, der er rejst og rejses i forbindelse med flystyrtet i Smolensk. Derfor følger her to links til de mest nørdede og interesserede blandt læserne :

Her findes de PiS-venlige udlægninger af begivenhederne

Her er den i teksten omtalte polske kommisionsrapport fra 2011. I en engelsk udgave. De nævnte 163 kritiske punkter findes fra side 300.

Både den tyske og engelske tekst på wikipedia vedrørende emnet er udmærket steder at begynde, hvis man både vil vide mere eller genopfriske sin viden.

Filmtrailer – tekstet på engelsk

SPOILER – læs IKKE hvis du selv agter at se filmen:

 

 

I filmens slutning ”mødes” de myrdede polske officerers sjæle (eller ånder) fra Katyn med de netop afdøde for flystyrtet. Der høres samtidig lyde af de eksplosioner, hvis eksistens er benægtet i de hidtidige rapporter. Filmens hensigt skæres således ud i pap for den sidste tungnemme i biografsalen.

Share This