Slovakiets premierminister giver valgløfter

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: På en særlig indkaldt konference i det slovakiske regerende parti Smer-SD, kom Slovakiets ministerpræsident med en tale, der ikke uventet var et valgoplæg, skriver den slovakiske avis Pravda.

Fico fremkom her med mange løfter, alle med tydeligt socialdemokratisk præg. Der blev således afgivet løfter om flere ydelser til befolkningen, når det gælder sundhed, boliger og uddannelse, ansættelsesforhold og job.

Flere penge skal også gives til billigere offentlig transport, bedre jernbaner og veje. Mindst 100.000 nye arbejdspladser skal etableres inden 2020. De fleste penge skal skaffes gennem endnu mere bekæmpelse af skatteunddragelse.

Lavtlønnede skal friholdes for sundhedsbidrag. Men statsunderskuddet skal ikke stige. Fico lagde ikke uventet i sin tale også stor vægt på landets sikkerhed, der er nært forbundet med den aktuelle flygtningekrise.

Slovakiet skal satse på at sikre EU’s Schengen-grænse, forebygge terror og sende økonomiske migranter ud af landet. Tyrkiet og Syrien er særlig vigtige lande for EU. Der er valg i Slovakiet i marts 2016.

Fico satser stærkt på at fastholde sit absolutte flertal i parlamentet. Sker det ikke, er en alliance med det kristelige KDH og/eller det moderate ungarske mindretalsparti Most-Hid en mulighed.

Share This