Slovakiets afgørende valg

Slovakiets parlament Foto: Ota Tiefenböck

Slovakiet: Slovakker går i dag til valg ved landets tidlige parlamentsvalg. Valgstederne vil være åbne fra 7.00 til 22.00. Personer, der brevstemte fra udlandet måtte indsende deres stemmesedler til indenrigsministeriet, så de var modtaget senest fredag ​​middag. At brevstemme fra udlandet var dog kun tilladt for personer, der havde registreret sig senest i august. Slovakker boende i udlandet, men som ikke nåede at registrere sig som vælgere kunne fredag aften benytte et ekstraordinært gratis tog, så de kan komme til Slovakiet og stemme personligt.

Koalitioner sammensat af flere partier har en spærregrænse på syv procent, mens enkelte partier skal have mindst fem procent af stemmerne.

I alt 25 partier og koalitioner skal dyste om vælgernes stemmer, ni af dem har ifølge de seneste meningsmålinger en chance for at komme ind i parlamentet. Robert Ficos parti Smer er fortsat favorit ved valget, men partiets forspring svinder de seneste dage ind, mens støtten til det liberale parti Det Progressive Slovakiet stiger. Tidligere premierminister Peter Pellegrinis parti Hlas-SD er i øjeblikket på tredjepladsen i præferencerne. Hvorvidt partiet slutter sig til sin tidligere allierede Fico efter valget, eller om det vil støtte Det Progressive Slovakiet, kan være nøglen til dannelsen af den kommende regering. Hlas-politikerne sagde inden valget, at de ikke udelukker samarbejde med Smer efter valget, men har givet udtryk for, at de på ingen måde vil i regering med det højreekstremistiske parti Republika.

De to sider er grundlæggende forskellige i deres holdning til krigen i Ukraine. Det Progressive Slovakiet ønsker at fortsætte med at støtte Ukraine og anser klart Rusland for at være en aggressor. Smer ønsker at standse slovakiske våbenleverancer til Ukraine. Ifølge partiets politikere er Rusland ikke Slovakiets fjende. Valget er således en kamp mellem disse synspunkter samt emner som LGBT+ og migration, forhold til EU osv., altså en kamp mellem det nationalt-konservative og liberale politiske linje.

Den højreekstremistiske og anti-ukrainske Republika-bevægelse ønsker desuden at Slovakiet trækker sig ud af NATO. Ligeledes Det Slovakiske Nationalparti (SNS) kræver, at støtten til Ukraine stoppes.

De seneste meningsmålinger viser, at valget bliver et stort drama. Den tidligere premierminister Robert Fico’s Smer og partiet Det Progressive Slovakiet, ledet af næstformand for Europa-Parlamentet, Michal Šimečka, har lige store chancer for at vinde.

Optællingen af ​​stemmerne begynder umiddelbart efter valgstedernes lukning, altså fra klokken ti om aftenen. Mindre områder kan have færdigt resultat klart omkring midnat, mens i større områder ventes det, at optællingen bliver færdig søndag morgen. Valgresultatet bliver højst sandsynligt kendt søndag den 1. oktober.

Share This