Slovakiet har nu også problemer med kristne flygtninge

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Den hårde linje i flygtningespørgsmålet i Slovakiet har skabt en modvilje langt ned i det slovakiske samfund. Modstanden har været rettet mod flygtninge med islamisk baggrund, men rammer nu også de blot 150 kristne flygtninge fra det irakiske Kurdistan, som sidst på året blev bragt med fly til Slovakiet.

Borgmestre i de landsbyer, som efter hensigten skal indkvartere flygtningene protesterer og kræver spørgsmålet bragt til folkeafstemning. Kravet kommer for eksempel fra borgmesteren i landsbyen Cierna med 1.100 indbyggere, der efter planen skal modtage blot fem kristne flygtninge.

Den socialdemokratiske ministerpræsident Robert Fico står fast på den hårde linje, og stort set alle partier, også det kristne tilslutter sig, bort set fra enkelte politiske grupperinger omkring præsident Andrej Kiska.

Ifølge journalist Lubosz Palata har Fico ligefrem placeret det slovakiske flag på valgplakaterne. Der er parlamentsvalg i Slovakiet om tre måneder, og det har bragt partierne i offensiven.

Fico ser ud til at være indstillet på, at partiets hårde linje kan betyde, at hans parti Smer-SD måske ekskluderes fra det Europæiske Socialistparti.

 

Det er sket før, da Smer-SD gik i regering med det nationalistiske parti SNS, dengang var problemet mest politikken over for det ungarske mindretal.

Share This