Skandale i Tjekkiet: Tv station beordrer journalister til negativ omtale af migrantkrisen

Prima

Tjekkiet: Den tjekkiske tv-station Prima beordrede i september sidste år sine journalister til at fremstille historier om migranterne negativt. Det skriver den tjekkiske nyhedsserver Hlidaci Pes.org, som henviser til en mødeoptagelse og flere kilder.

Hlidaci Pes er i besiddelse af en optagelse fra et redaktionsmøde i Prima, hvor tv-stationens redaktører bliver instrueret i, hvordan de skal forholde sig til migrantkrisen.

Hovedbudskabet ved mødet er ”vi ønsker ikke migranter her, de er en trussel, vi frygter islamisering af samfundet” samt at hvis man som journalist ikke er enig, at man burde forlade sin arbejdsplads.

Nogle af redaktørerne protesterede angiveligt imod og henviste til den journalistiske kodeks, men blev alle afvist. To af redaktørerne valgte i den efterfølgende tid at forlade deres stillinger.

Ifølge en af nyhedsserverens kilder resulterede mødet i en klar ændring af kildevalg, hvor det blev kilder med en negativ tilgang til migrantkrisen, der er blevet benyttet.

Hlidaci Pes har undersøgt Primas historier om migrantkrisen efter mødet den 7. september og betegner 72,5 procent af de udsendte nyheder om migrantkrisen som negative.

Prima, som er det tredje mest sete tv station i Tjekkiet, med et seerantal på 23 procent, afviser at kommentere anklagerne og betegner dem som en spekulation.

Prima er en privat tv-station, hvis halvdel er ejet af det svenske medieselskab MTG. Dagens Nyheter og Aftonbladet har begge omtalt sagen i Tjekkiet. Ifølge Aftonbladet har MTG fortsat tillid til TV Prima, men vil undersøge sagen nærmere.

Tjekkiets Medieråd skal tage stilling til sagen og fastslå, hvorvidt principerne for det journalistiske arbejde er blevet overtrådt i TV Primas udsendelser. ota

Share This