Seselj’s Radikale Parti stiller også op ved valget i Montenegro

Vojislav Seselj på bilboard for Serbisk Radikal Parti ved parlamentsvalget i 2012 Foto: Micki

Vojislav Seselj på bilboard for Serbisk Radikal Parti ved parlamentsvalget i 2012 Foto: Micki

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Søren Riishøj_2Serbien/Montenegro: Vojislav Seselj’s ultra-nationale Serbiske Radikale Parti har planer om også at genoplive sine aktiviteter i Montenegro og stille op også ved valget i Montenegro til oktober. Partiet agter her at føre en særdeles hård kamp mod medlemskab af EU og NATO og i stedet skabe tættere forbindelser til Serbien og Rusland samt forsvare serbernes identitet og sprog.

Montenegro er for nylig blevet medlem af NATO og ønsker officielt hurtigst muligt også EU-medlemskab. Men det lille Balkan-land opfylder langt fra EU’s krav som formuleret i “Københavner-kriterierne” fra 1992.

Vojislav Seselj’s Radikale Parti vil også arbejde for dobbelt statsborgerskab og dobbelt pas for at sikre de nære bånd til Serbien.

Ved valget i Serbien i april måned blev Det Radikale Parti næststørst med 21 pladser ud af 250 i parlamentet. Nu forsøger partiet at gøre det mindst lige så godt eller endnu bedre i Montenegro, hvor der især vil blive appelleret til det serbiske mindretal.

Partiets viceformand Vierica Radeta siger iflg. “Balkan Insight”, at “kick off” for valgkampen i Montenegro vil finde sted fra Montenegro’s hovedstad Podgorica, hvor partihovedkvarteret  ligger. Hun gav ikke detaljer om selve forløbet af valgkampen og omfanget af  Seselj’s engagement.

I marts frikendte domstolen i Haag Seselj for delagtighed i forbrydelser mod menneskeheden, massemord og etnisk fordrivelse, og i maj proklamerede Seselj sit politiske come-back.

Share This