Serbisk valg modtaget med vrede i Kosovo og tavshed i Kroatien 

Serbiens parlamentsvalg i 2014 i Beograd Foto: Ota Tiefenböck

Serbiens parlamentsvalg i 2014 i Beograd Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Serbien/Kosovo/Kroatien: Valget i Serbien sendte ikke de store chokbølger, heller i Balkan-landene. Valgresultatet var som ventet. De skarpeste reaktioner kommer fra Kosovo, men det skyldes mest, at etniske serbere i Kosovo havde adgang til at stemme, hvilket i Pristina betragtes som et forfatningsbrud og utidig indblanding. Set fra Beograd er Kosovo ikke et udland.

Mens reaktionen fra Kosovo var helt som ventet, har det vakt opsigt, at den kroatiske viceministerpræsident ikke, som det normalt er tilfældet efter valg i andre lande, lykønskede Vucic med valgsejren.

Eller som formuleret af Vucis selv: “Han (viceministerpræsidenten) ønskede mig ikke tillykke; jeg var ellers i sin tid den første til at lykønske den nye kroatiske regering (Karamarko’s regering) med sejren”.

De kroatiske medier har mere beskæftiget sig med de otte procent der gik til Seselj’s Radikale Parti. Ved valget søndags fik Vucic’s Progressive Parti alene absolut flertal i parlamentet, 131 ud af de 250 pladser.

Share This