Serbiens regerende parti vinder jordskredssejr

SRB valg

Serbisk parlamentsvalg i 2012 Foto: Ota Tiefenböck

Det serbiske parlamentsvalg giver et absolut flertal til Serbiens Progressive Parti under ledelse af Aleksandar Vucic.

Af Sofia Katrine Svensson

Serbien: Den store vinder af søndagens valg i Serbien blev, som forventet, præsident Nikolic’ parti, Det Progressive Parti, med premierminister Aleksandar Vucic i spidsen, med 48,34 procent af stemmerne. Det betyder, at partiet har vundet 158 ud af 250 mandater i det serbiske parlament og har derfor opnået et flertal alene.

Serbien er påbegyndt optagelsesforhandlinger med EU, og landets økonomi og store arbejdsløshed på 25 % var det store tema ved valget. Kosovo spørgsmålet har derimod haft en meget lav prioritering i valgkampen. Serbien har været EU- kandidatland siden 2012, og der forventes en afstemning om EU-medlemskab i 2018, med optagelse i 2020. Serbien har omkring 6,8 millioner vælgere, og valgdeltagelsen var temmelig lav, 53 procent, både i Beograd og i landzonerne. Serberne har haft mange valg siden 1990’erne, og er derfor formentlig trætte af politikere og valgkamp, især da partierne har været personfokuseret frem for at fokusere på det politiske.

Valget kom før tid, da Det Progressive Parti, på grund af sin popularitet hos den serbiske befolkning, så en chance for at komme af ud af alliancen med Socialisterne og samtidig forøge antallet af partiets mandater.

Ifølge OSCE er valget i hele landet forløbet fredeligt, men valgdeltagelsen var alt for lav. Der har været få eksempler på fejl i form af manglende forsegling af stemmebokse og family- og proxy voting men dette har mere været på grund af mangel på erfaring og ikke på grund af forsøg på valgfusk. De valgtilforordnede var meget opsatte på at vise at kunne holde et godt valg. Serbien ser ud til at være på rette spor i arbejdet med af få deres unge demokrati til at fungere.

Share This