Serbiens forhandlinger med EU blokeret

Den serbiske hovedstad Beograd

Den serbiske hovedstad Beograd

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien/Serbien: Kroatien og Storbritannien har blokeret for åbningen af kapitel 23 og 24 under de løbende forhandlinger der foregår mellem EU og Serbien om EU-medlemskab, kapitlerne omhandler domstolsforhold og menneskerettigheder.

Kroatien bruger betegnelsen ”substantial reasons” for at få standset de videre optagelsesforhandlinger, frem for alt skal Serbien i den kroatiske optik respektere ICTY, krigsforbryderdomstolen i Haag.

Storbritannien har som begrundelse for at standse optagelsesforhandlingerne henvist til den britiske folkeafstemning om medlemskab af EU (”Brexit”). Udsigt til serbisk medlemskab af EU ville kunne få endnu flere briter til at stemme ”leave”.

Med Brexit er udsigterne til yderligere EU-udvidelse blevet endnu mørkere. EU vender sig uundgåeligt indad, skal løse det britiske problem og også ændre selve det europæiske projekt.

Serbien protesterer og mener, at den kroatiske regering på et møde for nylig lagde op til enighed med Serbien om de videre forhandlinger. Regeringens afgang og udsigt nyvalg i Kroatien til september spiller også ind, mener man i Beograd.

EU’s lave interesse for serbisk medlemskab har bragt Serbien endnu nærmere Rusland. Inden udgangen af 2016 vil Serbien efter al sandsynlighed have underskrevet en aftale med den russiskdominerede Eurasiske Økonomiske Union (EAEU). Spørgsmålet er, om det også vil være en blokering for Serbiens forhandlinger om EU-medlemskab.

Share This