Serbien og Kroatien minder 22-året for “Operation Storm”

Et monument i den kroatiske by Vukovar Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Serbien/Kroatien: Lørdag markerede både Kroatien og Serbien 22-årsdagen for “Operation Storm”, uddrivelsen af mellem 200 og 250.000 serbere fra det sydlige Kroatien.

Hele den kroatiske politiske ledelse, deriblandt præsident Grabar Kitarovic og ministerpræsident Andrej Plenkovic var til stede og holdt taler under en mindehøjtidelighed i byen Knin.

Kitarovic sagde, at aktionen i 1995 åbnede op for, at Kroatien blev en “moderne europæisk stat”. Hun håbede, at Serbien en dag vil markere “Operation Storm” som afslutningen på “Storserbiens militære aggression”.

Det er der dog intet, der peger i retning af. Serbiens Nationalråd holdt således sin egen mindehøjtidelighed for de dræbte og uskyldigt fordrevne. I en tale i byen Novi Sad gentog ministerpræsident de kendte serbiske standpunkter.

“Operation Storm” var i serbisk optik en aggressiv handling og i strid med folkeretten. Også lederen af Republika Srbska, Milorad Dodik deltog ved mindehøjtideligheden. Kort sagt, de historiske minder blokerer stadig for forsoning mellem Kroatien og Serbien, og dermed også for serbisk medlemskab af EU.

Share This