Serbien og Kosovo indgår en “aftale”

Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Serbien/Kosovo: I sidste uge aflagde Kovovo’s ministerpræsident Albin Kurti beretning i parlamentet om den aftale eller snarere “forståelse”, der blev opnået under forhandlingerne mellem Kurti og Serbiens præsident Aleksander Vucic. EU har bistået under forhandlingerne. Målet har været at opnå en normalisering af forholdet mellem de to Balkan-lande.

Der blev ikke indgået en bindende aftale, men der blev skabt enighed om anerkendelse af alle statslige dokumenter og symboler, herunder pas, diplomer, kørelicenser samt toldstempler. Serbien og Kosovo vil oprette og udveksle permanente missioner, dvs. oprette de-facto ambassader. Serbere skal have ret til at oprette fællesskaber lokalt. Serbien anerkender med “forståelsen” ikke Kosovo’s uafhængighed, men Kosovo kan blive optaget i flere internationale organisationer.

“Aftalen” vil måske også kunne fremme forhandlingerne om medlemskab af EU. Her er det et alvorligt problem, at fem EU-lande, Spanien, Slovakiet, Cypern, Rumænien og Grækenland stadig ikke anerkender Kosovo’s uafhængighed pga. frygt for seperatisme i egne lande. 101 af FNs 193 lande havde i 2020 anerkendt Kosovo.

Selv om “forståelsen” ikke indebærer anerkendelse af Kosovo’s uafhængighed er det kommet til protestdemonstrationer i Beograd organiseret af partier og bevægelser på højrefløjen. I øvrigt markerer Serbien i disse dage 24 året for NATOs bombardementer af Serbien,  i sin tid udløst af krigen i Kosovo. Bombardementerne kostede efter sigende op mod 4.000 livet, deraf to tredjedele civile. Bombardementerne varede i 18 dage og ramte også det centrale Beograd.

Share This