Serbien ikke interesseret i NATO-medlemskab

Natos bombning i 1999 er fortsat synlig i Beograd. Foto: Ota Tiefenböck

Natos bombning i 1999 er fortsat synlig i Beograd. Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Serbien/Montenegro: Montenegro’s kommende NATO-medlemskab har rejst spørgsmålet, om Serbien kan tænkes at gå samme vej og dermed opgive sin militære neutralitet og balancere mellem Rusland og NATO.

Det er ingen hemmelighed, at Serbien over de senere år har gennemført ”militære aktiviteter” i samarbejde med NATO, men forsvarssamarbejdet med Rusland har stadig strategisk prioritet for Beograd.

“NATO har ikke inviteret os, og vi har heller ikke ønsket at blive NATO-medlem, men det kan måske blive aktuelt engang i fremtiden, vi får at se,” udtaler Dragan Sovmaz fra det regerende Serbiske Progressive Parti.

Montenegro er også militært en lilleputskat med 2.000 tropper. Men optagelsen af Montenegro er et signal til Rusland om, at NATO kan udvide ”når som helst”, og Montenegros medlemskab indikerer også et større NATO-engagement i Middelhavsregionen.

Også rent symbolsk er Montenegro’s NATO medlemskab noget af et problem for Rusland. Tilbage i tsar-tiden blev den lille stat nærmest set som en ”udvidelse af Rusland”, da den Montenegros monark i perioder var afhængig af subsidier fra tsaren.

En tredjedel af Montenegros befolkning er etniske serbere og imod NATO-medlemskabet, men deres stemme høres ikke. Montenegro bliver NATOs 29. medlemsland.

Share This