Saar kan gøre op med Den Store Koalition

Saarland

Af Uffe Gardel

UffeSøndag går vælgerne i den lille vesttyske delstat Saarland til valg, og resultatet kan om ikke afgøre Merkels skæbne, så dog give en indikation.

Saarland er ligesom Tyskland på forbundsplan regeret af en sort-rød koalition, og ser man på meningsmålingerne, så skulle den kunne fortsætte:

CDU er usvækket stærk og største parti. Socialdemokraterne tegner til at blive en anelse styrket – der er måske lidt Schultz-effekt her. Og ekstremisterne fylder ikke så meget i det venlige Saarland; AfD ligger til beskedne seks procent, og die Linke står betydeligt svagere end ved seneste landdagsvalg i 2012, men dog stadig på 12-13 procent.

Annegret Kramp-Karrenbauer fra CDU burde altså kunne regne med at fortsætte – men nej. For signalerne fra socialdemokraterne bliver tydeligere og tydeligere: Man vil ikke have flere store koalitioner.

Onsdag advarede forbundskansler og partiformand Angela Merkel stærkt vælgerne i Saarland mod at stemme socialdemokratisk; “man bør undgå rød-røde og rød-rød-grønne eksperimenter”, sagde hun og betegnede delstatens socialdemokrater som “upålidelige”.

Alt er åbent, for både DFP og de Grønne ligger ligge på sparregrænsen.

Men faktisk kan det udmærket tænkes at der bliver rødt-rødt flertal, altså flertal af SPD og die Linke, eller eventuelt rødt-rødt-grønt. Og så er det ikke usandsynligt, at socialdemokraterne gør op med et tabu og går i koalition med die Linke for at slippe ud af CDUs favntag. Tabuet er faktisk allerede brudt; man har siden 2014 haft et regeringssamarbejde mellem de to partier i de østtyske delstater Brandenburg og Thüringen. Men det vil være første gang i vest, at socialdemokraterne går i koalition med die Linke. Og det vil i givet fald være et endnu tydeligere signal om at det er slut med den store koalition, når Tyskland til september går til forbundsdagsvalg.

Og, som et lille PS: Saarland vil bekræfte den landsomfattende tendens – CDU holder skansen. Socialdemokraterne nyder godt af Schulz-effekten. Og AfD kommer ikke rigtigt ud af stedet.

Share This