Saakasjvili vil have ”reformer eller døden”

Tidligere georgiske præsident, nu guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili Foto: Chatham house

Tidligere georgiske præsident, nu guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili Foto: Chatham house

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: I et Ukraine ramt af økonomisk nedtur og politisk turbulens er mange vælgere på jagt efter partier, der kan repræsentere dem bedre end de nuværende. At dømme efter meningsmålingerne har præsident Porosjenko’s Blok trods tilbagegang stadig føringen, efterfulgt af Oppositionsblokken, der et stykke ad vejen er et efterfølgerparti for Regionernes Parti.

Men på tredjepladsen finder vi det ”fiktive” ”Mikheil Saakashvilis Blok”, der måske får mere end 10 pct. af stemmerne i tilfælde af et snarligt valg til parlamentet. I en del af vælgeres øjne, siger politologen Eugeniusz Bilonozko, repræsenterer Saakashvili ”erfaring og beslutsomhed”, hvilket ikke kan siges om de allerede kendte politikere.

De har, mener mange, ført landet ud i økonomisk og socialt uføre og længere væk fra Europa. Modstanderne betragter til gengæld Saakashvili som autoritær, impulsiv narcissistisk, hysterisk og uforudsigelig. En del vælgere ser i Ukraine, måske med urette, Saakasjvili som den eneste, der er i stand til at føre Ukraine tættere på EU og NATO.

I maj 2015 tildelte præsident Porosjenko Saakasjvili jobbet som guvernør i Odessa og gav ham ukrainsk statsborgerskab. Saakasjvili ses derfor stadig som ”Porosjenko’s mand”.

Som guvernør i Odessa er han gået i offensiven i kampen mod korruption og er ikke veget tilbage for at tilsidesætte love, som han ser som en forhindring. Han bekæmpede oligarken Ihor Kolomoiski og med held. Arsenij Jatsenjuk, også en af Saakashvili’s modstandere, har overlevet et mistillidsvotum og er stadig ministerpræsident.

At Saakasjvili nu melder sig på den landspolitiske bane, skyldes at kampen mod korruption lokalt ikke lykkes uden forandringer i Kiev. På det årlige forum ”YEAS – det ukrainske modsvar til Davos – angreb Saakasjvili regeringen og erklærede, at der kun er to muligheder for Ukraine: ”Reformer eller døden ”.

Derfor har han lanceret en landsdækkende bevægelse for kamp mod korruption og ”renselse” af staten. Mikheil Saakasjvili er i efterlyst Georgien, hvor der venter ham op til otte år i fængsel.

Share This