Saakasjvili skaber splid i Georgiens Forenede Nationale Bevægelse

Mikheil Saakasjvili i 2013 Foto: European Peoples Party

Mikheil Saakasjvili i 2013 Foto: European Peoples Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Georgien: Blot tre måneder efter valgnederlaget til Georgiens Drøm er Mikheil Saakasjvili’s parti, Georgiens Forenede Natinale Bevægelse (ENM) blevet ramt af en alvorlig intern splittelse, hvilket kan få alvorlige følger for partiet ved lokalvalgene senere på året.

Striden drejer sig i meget høj grad om Saakasjvili’s person. Han opholder sig i Ukraine og risikerer at blive straffet, hvis han vender tilbage til Georgien. Giga Bokena, tidligere leder af det nationale sikkerhedsråd, ser Saakasjvili som en belastning for partiet og ønsker ham afsat.

Formelt er Saakasjvili aldrig blevet afsat som ENMs leder. Giga Bokena foretrækker Davit Bakradze, leder af ENMs parlementsgruppe før valget, som ny leder for ENM. Tidligere borgmester i Tblisi. Gigi Ugulava, derimod er nært forbundet med Saakashvili og ser gerne, at han vender tilbage til Georgien, hvilket han allerede i november gjorde opmærksom på i et åbent brev til partiets ledelse.

Ugulava blev 6. januar løsladt efter en dom for svindel med offentlige penge, og forsøger at få et møde i stand med Saakasjvili. Hans fraktion arbejder på at få indkaldt en ekstraordinær kongres for at få dette stadfæstet. Sker det, vil den nuværende formand for ENMs parlamentsgruppe Nikonor Melia formentlig danne sin egen uafhængige. fraktion i parlamentet.

Share This