Saakasjvili på krigsstien i Ukraine

 

Tidligere georgiske præsident, nu guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili  Foto: Chatham house

Tidligere georgiske præsident, nu guvernør i Odessa, Mikheil Saakasjvili Foto: Chatham house

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Mikheil Saakasjvili, Georgiens tidligere præsident og nu guvernør i Odessa har langet hårdt ud efter regeringen i Ukraine og i særdeleshed regeringschefen Arsenij Jatseniuk.Det er sket i et interview på Kanal 5, præsident Porosjenko’s fjernsynskanal. Saakasjvili beskylder blandt andet regeringen for at beskytte chefen for landets flyservice, som han mener arbejder for oligarken Igor Kolomojskis ”Ukraine International Airline”.

Jatseniuk beskyldes også for at forhindre de økonomiske reformer, han er alt for afhængig af bestemte oligarker, ligesom han og regeringen har lagt forhindringer i vejen for de nødvendige udrensninger inden for Odessa’s korrupte toldvæsen, mener Sakasjvili.

Handelsministeren, Aivaras Abromavicius beskyldes derudover for at blokere for afskedigelsen af to chefer for statslige virksomheder.

Saakasjvili fortsætter i øvrigt med at ansætte udlændinge i sin administration, ud over den russiske reformøkonom fra 1990erne, Jegor Gaidar’s datter, har han ansat hans tidligere betroede i Georgien David Sakvarelidze, der nu bliver den ny generalanklager i Odessa.

Share This