Russiske lastbilchauffører truer med strejke

Illustrationsfoto: Dennis Jarvis

Illustrationsfoto: Dennis Jarvis

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland:(VIDEO) Regeringens beslutning om at indføre vejafgifter har fået russiske chauffører til at protestere og indføre vejaktioner, fx at køre i ”slow” eller i midten af kørebanen.Særlig stærk er aktionen i Dagestan, hvor omkring 300 chauffører protesterer og truer med at køre i konvoj til Moskva. I Dagestan, som i Tjetenien, ernærer sig særlig mange ved lastbilkørsel.

Aktionen har politiske undertoner, da etableringen af det nye udstyr i lastbilerne, kaldt ”Platon” efter sigende skal leveres a Igor Rottenberg, søn af Arkadij Rottenberg, der er nært knyttet til Putin.

Regeringen hævder at pengene fra afgiften skal gå til at udbedre vejene, men det argument fænger ikke, og en vejblokade omkring Moskva kan ikke udelukkes.

Lastbilerne skal udstyres med et særligt udstyr, sådan at kørslen og dermed afgiftens størrelse kan registreres via satellit, men kun omkring en femtedel af de omkring to millioner lastbiler har udstyret.

Der er ganske enkelt ikke produceret den tilstrækkelige mængde, og chaufførerne skal derfor selv registrere kørslen via internettet. Aktionerne har allerede formindsket transporterne med omkring ti procent og dermed skadet leverancerne til butikkerne. Det er ikke godt for regeringen i en økonomisk krisetid, hvor forbrugernes tålmodighed i forvejen er tyndslidt.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

 

Share This