Russiske klubber klager over finansiel fair play

Zenit Skt. Petersborg Foto- Vjatjeslav Evdokimov

Zenit Skt. Petersborg Foto- Vjatjeslav Evdokimov

I løbet af den sidste uge har flere af Ruslands mest magtfulde fodboldfolk klaget over det europæiske fodboldforbund UEFAs regler for finansiel fair play.

 Af Toke Møller Theilade

Rusland: Det er ingen hemmelighed, at de russiske fodboldklubber har mere end almindeligt svært ved at overholde det europæiske fodboldforbund UEFAs regler for finansiel fair play. Lave billet- og merchandiseindtægter, kombineret med sponsorkontrakter med klubejerne og store spillerbudgetter har flere gange fanget UEFAs vågne øje, og klubber som Zenit Skt. Petersborg, FC Krasnodar, Dinamo Moskva, FC Rostov, Anzhi Makhachkala og Lokomotiv Moskva har alle været straffet inden for de sidste par år.

UEFAs regler er flere gange blevet kritiseret for at forfordele de traditionelle storhold i Vesteuropa, og nu hagler kritikken endnu en gang ned fra den russiske fodboldverden.

Den første kritik kom fra Zenits generaldirektør Maksim Mitrofanov. Adspurgt om den heftige transferaktivitet fra kinesiske klubber, udtalte Mitrofanov til den russiske sportsavis Sport-Express, at han mente, at UEFA burde ændre deres regler for at kunne konkurrere med de uregulerede kinesiske marked.

”I øjeblikket er UEFA uden tvivl det førende marked i verden for fodbold. Men nogle spillere er allerede væk, og i fremtiden kan endnu flere forsvinde. Takket være disse spillere kan niveauet og tiltrækningskraften i den kinesiske liga vokse, og dermed ikke længere kun tiltrække anden og tredjeklasses spillere samt spillere, der er tæt på pensionsalderen, men også stjerner på deres topniveau. Derfor er vores argument, at Financial Fair Play skal tilpasses, så det ikke længere ødelægger klubber. ”

 Dette argument er Lokomotiv præsidenten Olga Smorodskaya enig i. I et interview med den statsejede tv kanal Match TV udtalte hun fredag eftermiddag:

”Financial Fair Play reglerne holder de russiske klubber ude af løbet om at skrive kontrakter med de bedste spillere.

Smorodskaya påpegede derudover, at det uregulerede kinesiske marked var svært at konkurrere med for europæiske klubber.

Hvor Mitrofanov og Smorodskaya udtalte sig om Financial Fair Play i forbindelse med de europæiske klubbers konkurrenceevne, så har Sergey Galitsky, FC Krasnodars grundlægger og ejer, andre argumenter for, hvorfor UEFAs regler bør ændres.

I et interview med den russiske hjemmeside Ramber News Service, udtalte Galitsky:

”De store klubber har aftalt, at de ikke vil have, at nogen skal slutte sig til dem i toppen.”

 Dette er et argument, der ofte er blevet udtrykt i især Østeuropa, og underbygges af, at klubber som for eksempel førnævnte Zenit og FC Krasnodar har penge nok på grund af deres ejere, men at UEFA, og de store klubber, ikke tillader dem at bruge dem.

UEFA kræver, at klubberne ikke bruger flere penge på spillerhandler og lønninger end de tjener, hvilket, ifølge Galitsky, er unfair:

”90 % af klubberne [i Rusland] vil ikke engang kunne matche de indtægter Manchester United har på trøjesalg.”

I stedet mener Galitsky, at man bør differentiere i mellem, hvad han kalder for rigtige forretninger, og så fodboldklubber, og samtid genoverveje Financial Fair Play reglerne.

Zenit og Krasnodar blev begge straffet for overtrædelse af Financial Fair Play reglerne før denne sæson, og Lokomotiv er i øjeblikket under efterforskning for at have overtrådt selvsamme regler.

Share This